Publicat: 18 Octombrie, 2012 - 13:21
Share

Primul-ministru Victor Ponta s-a întâlnit astăzi, 18 Octombrie 2012, la Palatul Victoria, cu o delegaţie condusă de Preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Mariano Rajoy Brey.

Cei doi oficiali au discutat despre relaţiile economice şi politice dintre cele două ţări, Primul-ministru Victor Ponta accentuând importanţa colaborării româno-spaniole în această perioadă economică dificilă. Cu aceasta ocazie, Primul-ministru Victor Ponta a salutat prezenţa investitorilor spanioli pe piaţa românească precizând că România încurajează extinderea activităţii acestora în domenii de dezvoltare strategice, între care infrastructură, energie, agricultură.  

Victor Ponta a subliniat importanţa sprijinului spaniol pentru deblocarea situaţiei privind  fondurile structurale pentru România, unele dintre acestea fiind necesare atât pentru finalizarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de transport din România, cât şi pentru buna funcţionare a companiilor spaniole active în acest domeniu. Preşedintele Guvernului spaniol l-a asigurat pe Victor Ponta că România va avea susţinerea Spaniei pentru o consolidare a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, efectele vor fi benefice ambelor părţi.

În legătură cu problema liberalizării pieţei muncii din Spania, Primul-ministru Victor Ponta a subliniat că o piaţă deschisă descurajează munca la negru, chiar şi în condiţiile în care piaţa muncii din Spania traversează o perioada dificilă, şi a primit asigurări că Guvernul spaniol va avea în vedere acest obiectiv. În prezent, aproape 1 milion de români se află în Spania, fiind o importantă resursă pe piaţa muncii.

Cei doi prim-miniştri şi-au reafirmat dorinţa de a menţine o poziţie comună, în cadrul grupului „Prietenii Coeziunii” şi de a contribui la o convergenţă de poziţii în perspectiva viitorului Consiliu European din noiembrie a.c., la care se va discuta bugetul pentru următoarea perioadă financiară 2014-2020. România şi Spania se vor coordona în apărarea politicilor de coeziune şi a politicii agrare comune, împreună având şanse mai mari pentru a-şi atinge obiectivele la nivel european.

 La întâlnire au participat şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi.