30 iunie 2022

Videoconferinţă a ministrului apărării naţionale cu omologii din Bulgaria, Georgia, Polonia, Turcia şi Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat miercuri, 6 aprilie, la o videoconferinţă organizată de Turcia, la nivel ministerial, alături de omologii din Bulgaria, Georgia, Polonia, Turcia şi Ucraina, în vederea discutării situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre.

Oficialul român a prezentat evaluările recente privind situaţia de securitate generată de invazia brutală a Ucrainei de către Federaţia Rusă, acţiune ce a dus la creşterea ameninţărilor din Marea Neagră, inclusiv prin restricţionarea libertăţii de navigaţie, şi la apariţia unor pericole generate de minele maritime aflate în derivă.

Ministrul Vasile Dîncu a condamnat în termeni duri atrocităţile din Bucha şi alte oraşe ucrainene, menţionând că uciderea deliberată a civililor trece dincolo de orice regulă a războiului.

Ministrul apărării naţionale a menţionat că România consideră utilizarea diplomaţiei drept o soluţie încă viabilă pentru rezolvarea conflictului şi a mulţumit, în acest context, Turciei pentru implicarea substanţială în procesul negocierilor de pace. Totodată, Vasile Dîncu a reiterat sprijinul ţării noastre pentru integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi a solicitat retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor Federaţiei Ruse.

De asemenea, ministrul apărării naţionale a transmis că România rămâne ferm angajată în oferirea de sprijin umanitar partenerului ucrainean prin gestionarea fluxului de refugiaţi şi prin acţiunile desfăşurate în cadrul Hub-ului umanitar de la Suceava.

Sursa foto: Ministerul Apararii