Publicat: 8 August, 2020 - 09:26
Share

Ministerul vietnamez al Afacerilor Externe considera aceste acțiuni „inacceptabile”

Vietnamul protestează împotriva manevrelor militare navale și aeriene ale Chinei în arhipelagul Spratly, disputat de cele doua tari, din Marea Chinei de Sud, potrivit declarațiilor ce aparține Șefului Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Socialiste Vietnam, Le Thi Thu Hang, publicat vineri de ziarul central, Nhan Dan.

 

Comentând rapoartele presei chineze potrivit cărora, în 2 și 4 august, forțele navale al Republicii Populare Chineze și aeronavele militare aparținând Chinei au efectuat manevre în apele arhipelagului Spratly, diplomatul vietnamez a numit aceste acțiuni „inacceptabile” și a semnalat pentru presa ca "Vietnamul protestează ferm și energic împotriva acestor manevre. Astfel de acțiuni nu contribuie la menținerea păcii, stabilității și securității în Marea de Est", a mai spus Le Thi Thu Hang.

 

Le Thi Thu Hang a amintit că arhipelagul Spratly și insulele Paracel vecine sunt parte integranta a Vietnamului.

 

Arhipelagul Spratly și Insulele Paracel sunt o sursă de tensiune în Marea Chinei de Sud de mai mulți ani. Principalele State implicate în disputa privind drepturile asupra acestor teritorii sunt Vietnamul și China. Pe lângă acestea, Bruneiul, Malaezia, Taiwanul și Filipinele au emis, și ele, solicitări teritoriale cu referire la insule. Pe lângă amplasarea strategică a acestora, la răscruce de rutele maritime din Oceanul Indian și Pacific, valoarea insulelor este determinată și de faptul că, conform estimărilor experților, rezerve importante de petrol și minerale sunt concentrate în subsolul acestora.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: