Publicat: 19 Aprilie, 2013 - 14:34
Share

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că premierul Ungariei, Viktor Orban, este un model pentru el, apreciind faptul că "domnul Orban nu este chiar atât de timid în faţa Comisie Europene ca alţii".

„Orban este un model pentru mine, într-un anumit sens. Nu sunt de acord cu derapajele, cu tentativele de a afecta libertatea presei, dar apreciez la Viktor Orban următorul lucru. Când premierul unei țări cu 10 milioane de locuitori știe să primească și să facă o contraofensivă și să o țină pe a lui. Noi avem dublu cetățeni, trebuie să avem un premier de două ori mai puternic decât Viktor Orban. Stiti ca exista la nivelul UE ingrijorare in legatura cu modificarea Constitutiei in Ungaria, unde Viktor Orban dispune de doua treimi si se stie ca Viktor Orban nu ezita sa foloseasca cele doua treimi. Domnul Orban nu este chiar atat de timid in fata Comisie Europene ca altii"”,a spus Crin Antonescu, la Digi 24.
 
De cealaltă parte, partenerul său, Victor Ponta, susținea că asemănarea repetată între el și omologul său ungar nu își are rostul.

„Vreau însă să subliniez că este o greşeală să se facă o paralelă între mine şi Viktor Orban. În afară de prenume, nu am nimic de împărţit cu Viktor Orban. Eu sunt de stânga, el e de dreapta, dacă nu chiar de extremă dreapta. Mie nici nu îmi trece prin gând să atac statutul Băncii Centrale sau să îngrădesc libertatea presei”, a spus Ponta, în decembrie 2012, pentru Die Welt.

 Ungaria este criticată intens de către oficialii europeni în urma schimbărilor recente pe care le-au făcut în legislaţie şi în Constituţie, care, potrivit criticilor, subminează democrația.