Publicat: 14 Mai, 2014 - 09:24

„În Ținutul Secuiesc este nevoie de noi modele de învățământ profesional, care să facă posibilă formarea de profesioniști care să activeze în acele ramuri economice care vor garanta viitorul regiunii: agricultură, exploatarea lemnului, gospodărirea pădurilor și turism. Programele de instruire și internship oferite şi finanțate de UE reprezintă un plus de cunoștințe și experiență care constituie o bază sigură pentru succesul tinerilor din regiune. Trebuie să conștientizăm faptul că avem nevoie de buni specialiști, aceasta fiind una din condițiile pentru întărirea comunității locale”, a subliniat Vincze Loránt, candidatul UDMR la PE, la întâlnirea avută cu liderii și reprezentanții locali ai UDMR, pe tema problemelor din învățământ și a posibilelor soluții pentru acestea, respectiv necesitatea reintroducerii învățământului profesional.
La întâlnire au participat Borboly Csaba și Becze István, președintele, respectiv președintele executiv al organizației județene a UDMR Harghita și Ferencz Salamon Alpár-László, președintele comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean și vicepreședinte pentru învățământ al UDMR Ciuc.
Borboly Csaba a relatat pe scurt care sunt pașii întreprinși de organizația județeană și Consiliul Județean în acest sens. Politicianul a declarat că au avut loc mai multe consultări cu primarii, șefii de inspectorat, directorii școlilor, respectiv specialiști în domeniul învățământului,  pe marginea problemelor cu care se confruntă învățământul pe plan general, național dar și cele cu caracter specific, local.
”Sunt numeroase meserii în cazul cărora este de temut faptul că nu vor exista noi generații de specialiști. De aceea este important să identificăm aceste competențe, respectiv să demarăm învățământul practic, de specialitate în respectivele domenii. Trebuie să găsim calea pentru formarea învățământului în funcție de nevoile pieței. Trebuie să evaluăm ce fel de specialiști au nevoie întreprinzătorii noștri”, a subliniat Borboly.