Publicat: 20 Aprilie, 2012 - 07:00
Share

În Vinerea din Săptămâna Luminată, în fiecare an, creştinii ortodocşi sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii”. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului.

Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

„Prin această minune săvârşită de Maica Domnului trebuie să înţelegem că Fecioara Maria este izvorul nesecat al minunilor, mai ales atunci când suntem în slujirea aproapelui nostru. Sărbătoarea ne cheamă să ne împărtăşim de izvorul cel dătător de viaţă al Mântuitorului nostru Iisus Hristos cel înviat Care prin Maica Domnului este izvor de tămăduiri tocmai pentru că a biruit moartea, iar prin Învierea Sa toţi am primit vindecare”, a declarat Preasfinţitul Părinte Macarie al Europei de Nord.

Această sărbătoare închinată Maicii Domnului aminteşte, totodată, şi de Vinerea Mare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde şi de vindecare.

Tot în această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei.

Credincioşii care participă la Sfânta Liturghie iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor şi ogoarelor.