4 octombrie 2022

Vineri, Cafenea Culturală la Abrud: Centenarul Marin Preda

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Biblioteca Orăşenească Abrud primeşte numele scriitorului

Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba vă invită vineri, 5 august 2022, la Abrud. Aici, în parteneriat cu Primăria Oraşului Abrud, începând cu ora 11.00, în sala de şedinţe a consiliului local, va avea loc evenimentul Centenarul Marin Preda, în cadrul proiectului Cafenea Culturală, Aniversări Culturale.

Cu această ocazie, vor conferenţia vicepreşedintele Academiei Române, director al Secţiei de Cultură, Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Ana Maria Nistor, de la departamentul de Teatrologie/Scriere Dramatică de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, scriitorul Radu Matei Todoran şi actorul Dorel Vişan.

Pe lângă prezentările oferite, participanţii se vor putea bucura şi de vizionarea unor fragmente din filmele inspirate de opera lui Marin Preda.

Totodată, în urma unei hotărâri a Consiliului Local Abrud, iniţiată de primarul Albu Cristian Alexandru la propunerea consilierului local Narcis Avram Jurca, biblioteca orăşenească va primi, în mod oficial, în cadrul evenimentului de vineri, numele scriitorului Marin Preda.

„În istoricul oricărei comunităţi, dimensiunea patrimoniului material sau imaterial este puternic îmbogăţită de prezenţa unor personalităţi, istorice, militare, educaţionale, medicale, culturale sau sportive, care, în decursul vremii, au poposit în mijlocul acestora.
În Abrud, la Şcoala Normală, în perioada 1937-1938, a studiat unul dintre cei mai mari romancieri români, pe numele său Marin Preda, născut la 05.08.1922, în Siliştea Gumeşti şi decedat la 16.05.1980, în Bucureşti.
Oraşul nostru, din fericire, a fost o gazdă bună pentru cel care avea să devină autor al capodoperelor literaturii române şi universale, prin romanele „Moromeţii”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Delirul”.
Pe pagina de internet a Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud găsim informaţia că Marin Preda a urmat cursurile clasei I a Şcolii Normale din Abrud, de atunci, în anul şcolar 1937-1938.
Ce ar fi important de menţionat, pentru destinul cultural al marelui scriitor, este faptul că librarul Constantin Păun, cel de la care elevul Marin Preda îşi procura cărţi, a fost cel care a intervenit decisiv în soarta acestuia şi la sfatul său, părintele lui Marin Preda renunţă la gândul de a-l duce pe tânărul său fiu la o şcoală de meserii şi îl aduce la Şcoala Normală din Abrud.
Chiar dacă şederea lui Marin Preda în urbea noastră nu a fost de lungă durată, ceva din amprenta istorică, culturală şi educaţională a oraşului nostru, prin profesorii care predau la Şcoala Normală din Abrud, credem noi că a rămas în conştiinţa acestui mare iubitor de românism, de identitate naţională şi culturală, fapt care ne obligă să-l pomenim cu toată cinstea şi să ne arătăm consideraţia pentru devenirea lui artistică şi literară.”, se arată în expunerea de motive redactată de consilierul cultural Cosmin Pleşa.

Activitatea culturală de vineri, 5 august 2022, de la Abrud, are loc în cadrul proiectului 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale, în organizarea Consiliului Judeţean Alba şi a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Oraşului Abrud. Participarea este liberă.

Sursa foto Marin Preda