Publicat: 19 Februarie, 2018 - 15:26
Share

Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a primit luni, 19 februarie, pe E.S. Marco Giungi, ambasadorul Italiei la Bucureşti.

Cei doi oficiali au salutat relaţia bilaterală excelentă, fundamentată pe două decenii de Parteneriat Strategic, respectiv un deceniu de Parteneriat Strategic Consolidat. Prim-ministrul României a apreciat dinamica deosebită a dialogului bilateral sectorial, în perspectiva reluării dialogului politic la nivel guvernamental.

De asemenea, în cursul discuţiilor a fost exprimată satisfacţia pentru nivelul foarte bun al relaţiilor economice, în 2017 valoarea schimburilor comerciale româno-italiene ajungând la un nivel record de aproape 14 miliarde de euro, cea mai mare înregistrată în ultimii zece ani. Prim-ministrul român a reafirmat interesul pentru atragerea investiţiilor italiene în România pentru a participa la planul de modernizare a infrastructurii din ţara noastră, dar şi pentru a se implica în domeniul energetic, cel al înaltelor tehnologii sau IT&C.

Referindu-se la comunitatea românească din Italia, cea mai mare comunitate de străini din Peninsulă, Prim-ministrul Dăncilă a salutat strânsa cooperare dintre autorităţile celor două ţări în domeniile afaceri interne şi de muncă, în scopul de a asigura românilor din Italia condiţii optime de trai.

A fost evocată cooperarea în plan european, România şi Italia având viziuni apropiate în dosare cheie ca viitorul Uniunii, Cadrul Financiar Multianual post 2020, politica de coeziune, piaţă internă, politica industrială, cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, Politica Europeană de Vecinătate, extinderea UE, PESCO. Obiectivele preşedinţiei României a Consiliului UE s-au aflat, de asemenea, printre temele abordate în cursul întrevederii.

Pe agenda discuţiilor a figurat, de asemenea, şi cooperarea strategică şi în domeniul securităţii între România şi Italia.