Publicat: 8 Aprilie, 2019 - 20:49
Share
Iar ministrul Petre Daea a primit câteva sarcini noi

Un desant guvernamental compus din premierul Dăncilă și miniștrii Daea, Dan și Cuc a descins cu elicopterul  la Tulcea, la noul sediu al Bursei de Pește din cadrul Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură.  Panglica a fost tăiată de premierul Viorica Dăncilă, de ministrul Agiculturii, Petre Daea şi de Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea. Oficial, construcţia Bursei de la Tulcea a fost finalizată în luna ianuarie 2016. Bursa de Peşte este o investiţie (bani europeni şi bani de la bugetul de stat) de aproape 28 de milioane de lei care va funcţiona ca un Centru de prima vânzare. Peştele va fi adus de pescarul autorizat la punctul ce colectare cel mai apropiat, cu mijloace proprii de transport. În punctul de colectare peştele este cântărit şi sortat şi înregistrat electronic, apoi condiţionat cu fulgi de gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de peste Tulcea.  Organizatorii au declarat că o astfel de bursă este necesară deoarece prin intermediul acesteia va fi licitată şi comercializată oferta de produse pescăreşti „obţinută preponderent din pescuitul comercial desfăşceasta, statul român a achiziţionat trei ambarcaţiuni şi patru maşini frigorifice. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Nicolae Dimulescu, beneficiariul investiţiei, a declarat că „o astfel de bursă este necesară deoarece prin intermediul acesteia va fi licitată şi comercializată oferta de produse pescăreşti „obţinută preponderent din pescuitul comercial desfăşurat în Delta Dunării, implicit, pentru a crea o piaţă concurenţială funcţională care să permită asociaţiilor de pescari şi pescarilor să obţină cele mai bune preţuri de vânzare.”

 „Ea va lucra şi va opera ca un punct de primă vânzare de peşte în sensul că va cumpăra peşte de la pescari şi-l va distribui în piaţă către marile lanţuri de magazine. Va fi o cherhana în plus. Până acum avem cinci cherhanale (centre de colectare) care sunt racordate la bursă cu terminale electronice şi mergem mai departe să-i convingem şi pe ceilalţi să devină furnizorii noştri. În felul acesta vor fi din ce în ce mai puţine vânzări nefiscalizate şi necontrolate. Intrăm pe un sistem ordonat şi civilizat, cu plata la timp, cu control, cu tot ce trebuie”, spune Adrian Izvoranu, consilierul ministrului Agriculturii, Petre Daea și administratorul proiectului Casei de comerț Agroalimentar Unirea. Ministrul Ahgriculturii Petre Daea a ținut să mulțumească organelor locale și asociațiilor profesionale ale pescarilor pentru sprijinul oferit finalizarii acestui important proiect menit să revitalizeze acest important perimetru economic și turistic, lăsat de izbeliște de aproape trei decenii. Dealtfel, interesul și determinarea manifestate de ministrul Agriculturii față de Deltă și acvacultură a determinat-o pe doamna premier să anunțe că îi va repartiza alte câteva proiecte importante pe care le va demara Guvernul, prin care se dorește creșterea nivelului de trai al locuitorilor Deltei  și a ponderii economice a acvaculturii.

În alocuțiunea sa, premierul Dăncilă a făcut trimitere directă la obiectivele guvernamentale care privesc delta Dunării: „Am locuit în Deltă și iubesc Delta. Știu problemele cu care se confruntă oamenii din Deltă. Iar problemele dvs., credeți-mă, sunt problemele primarilor, sunt problemele președintelui consiliului județean, sunt problemele Ministerului Agriculturii și, în aceeași măsură, sunt problemele premierului.

De aceea, la întoarcerea la București, împreună cu dl. ministru, cu o echipă, vom analiza fiecare problemă ridicată de dvs. și, pentru că analiza nu este suficientă, vom căuta să venim cu soluții. Considerăm important nu numai să ne mândrim cu această zonă minunată a României, unică în Europa, ci să contribuim la dezvoltarea acestei zone, să ne implicăm în rezolvarea problemelor atât din punct de vedere piscicol, dar și din punct de vedere al dezvoltării localităților din această zonă. Pentru mine, este o prioritate. Și sper ca, la următoarea vizită pe care o voi face aici, în județul Tulcea, la invitația domnului președinte al consiliului județean, să pot să vin, alături de ministrul agriculturii, de ceilalți miniștri, cu soluții la problemele pe care le-ați ridicat.

În același timp, îl rog pe dl. ministru să facă urgent un grup de lucru în care să fie implicați oamenii care locuiesc aici, care cunosc cel mai bine aceste probleme, pentru că soluțiile trebuie să se plieze pe realitatea existentă spre a putea avea impactul dorit”.