Publicat: 18 Ianuarie, 2018 - 09:17
Share

Viorica Dăncilă este al treilea premier din ultimul an, "aliat al liderului PSD, Liviu Dragnea”, subliniază presa internațională, precizând că este prima femeie care ocupă această funcție.

BBC menționează că Dăncilă, membru al Parlamentului European, „este văzută ca aliat al liderului PSD, Liviu Dragnea”.

De asemenea, Reuters precizează că Dăncilă este prima femeie premier şi al treilea prim-ministru al Românei din ultimul an, punând la îndoială alegerea președintelui.

Deutsche Welle adăugă la părerile presei internaționale că Dăncilă este aliata lui Dragnea şi că anul trecut europarlamentarul a susţinut cu vehemenţă modificarea legilor justiţiei, inclusiv reformele despre care criticii spun că ar duce la îngreunarea judecării corupţiei la nivel înalt.

Cine este Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiorii de Vede și a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația PSD Teleorman.

Tot în Teleorman, Dăncilă a lucrat ca profesoară timp de opt ani, la liceul din Videle.

Ea a absolvit Facultatea de Petrol şi Gaze şi a lucrat o perioadă în industria petrolieră, iar în 2006 a absolvit un master în Spațiul public european, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. 

O perioadă a lucrat în industria petrolieră ca inginer la inginer, OMV Petrom. Şi soţul său, Cristinel Dăncilă, lucrează în domeniu petrolier. El este manager al sucursalei OMV Petrom Argeş. 

În 2004, Viorica Dăncilă a candidat la primăria Videle, dar a pierdut în fața candidatului PD. Și chiar la un scor mare.  Lucian Militaru a câștigat cu 67%, iar Dăncilă a obținut doar 30%. Atunci când au avut loc alegerile, la putere era Guvernul Năstase, iar Liviu Dragnea trecuse de patru ani de la PD la PSD, fiind atunci șef la Consiliul Județean Teleorman. 

2005 este un an important pentru Dăncilă, atunci aceasta devenind președintă a Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman, dar şi vicepreședintă a Organizației Județene PSD Teleorman. Iar în 2008, aceasta devine consilier în Consiliu Judeţean Teleorman

Din 2015 ea ocupă funcţia de preşedinte a Organizației Naționale de Femei a PSD.  
În momentul desemnării sale ca premier, Viorica Dăncilă se află la al doilea mandat de europarlamentar după ce a mai reprezentat România la Bruxelles între anii 2009 şi 2014. Ea a fost nominalizată pentru Europarlamentarul anului de trei ori, de două ori în 2017, la două categorii diferite, şi o data în 2015.

Tag-uri Nume: