Publicat: 7 Februarie, 2019 - 19:32
Share
Corespondență specială de la Carmen Dinu

Conferințǎ internațională la Bruxelles dedicată combaterii antisemitismului

 

Rememorarea evenimentelor din cel de-al doilea război mondial, evenimente care au marcat puternic istoria Europei și a lumii întregi, creșterea îngrijorătoare a antisemitismului, la nivel mondial, promovarea permanentǎ a infomării, comunicării şi a dialogului între comunități, consultarea și implicarea comunităților evreiești pentru combaterea fenomenului, viitorul actualelor generații de tineri și cunoașterea istoriei zbuciumate a Europei, sunt câteva din temele abordate în cadrul Conferinței ”Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa- de la politici la acțiuni”, care a avut loc la Bruxelles și care a fost deschisă de premierul român Viorica Dăncilă.

Evenimentul a fost organizat sub egida Președinției române a Uniunii Europene și a avut ca obiectiv promovarea de dezbateri între membrii comunităților evreiești din Europa și reprezentanții instituțiilor europene și reprezentanți naționali pe tema combaterii antisemitismului, în scopul identificării de acțiuni concrete, mai bine direcționate, pentru combaterea antisemitismului.

Primul ministrul a participat la acest eveniment cu ocazia vizitei sale de lucru la Bruxelles, prilej cu care a avut și o serie de întrevederi cu oficiali europeni și reprezentanți ai comunității evreiești.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul premierul Viorica Dăncilă, Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Heinz Becker, președintele grupului de lucru privind antisemitismul din Parlamentul European. Ulterior au intervenit ambasadorul Ronald Lauder, președintele Congresului Mondial al Evreilor, Raya Kalenova, vicepreședintele executiv și CEO al Congresului European al Evreilor, David Harris, CEO al Comitetului Evreiesc American și Daniel Mariaschin, CEO și vicepreședinte executiv al organizației B’nai B’rith. Totodată, domnul Isaac Herzog a avut o intervenție live, prin satelit.

În alocuțiunea sa, prim-ministrul român a amintit că prioritățile României la Președinția UE includ, în cel de-al patrulea pilon, Europa valorilor comune, teme legate de combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură. “În ciuda tuturor instrumentelor și inițiativelor existente, antisemitismul constituie o problemă în creștere în societățile europene. Astfel de evoluții îngrijorătoare necesită un răspuns neechivoc și hotărât atât din partea forurilor europene, cât și din partea statelor-membre UE”, a amintit premierul în discursul său.

La rândul său, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a catalogat  antisemitismul ca fiind „un virus care ne ucide”, subliniind că acesta ia o nouă formă în Europa, respectiv aceea a antisionimsului. Acesta a mai anunțat că își ia angajamentul de a venit cu propuneri concrete pentru combaterea antisemitismului și a formei sale mai noi, antisionismul, în Europa.

„Legile, drepturile sunt importante în respectarea statului de drept. Antisemitismul este un virus care ne ucide. Mă angajez să vin cu propuneri concrete pentru combaterea antisemitismului în Europa. Nu îmi imaginez Europa fără comunitatea evreiască. Există două tipuri antisemitismul și antisionism, forma mai recentă care duce la frica pe care o resimt mulți în Europa. La asta se gândesc unii pentru că le e teamă de viitorul în Europa. Să ne asigurăm că asta nu se va întâmpla”, a mai spus prim-vicepreședintele CE.

În partea a doua a reuniunii au avut intervenții și deputații români Doru Frunzulică și Victor Boștinaru.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr însemnat de membrii ai  Parlamentului European români și din celelalte state membre ale Uniunii Europene, membri ai Comisiei Europene și ai comunităților evreiești din România (membri ai Federației Comunităților Evreilor din România), dar și din alte state precum SUA, Franța, Germania, Bulgaria, Suedia, Republica Cehă, Marea Britanie, Italia, din Balcanii de Vest. De asemenea, printre participanți s-au numărat membri ai corpului diplomatic și reprezentanți ai asociațiilor de studenți. Conferința reflectă totodatǎ preocuparea Președinției române a UE pentru a oferi un  răspuns adecvat creșterii fenomenelor de intoleranță și manifestărilor antisemite, la nivel european, constatată în sondajul privind antisemitismul, realizat de Agenția European pentru Drepturi Fundamentale (decembrie 2018), și de către Eurobarometrul special al Comisiei Europene privind antisemitismul, publicat în 21 ianuarie 2019.

 

Întrevederea Dăncilă-Timmermans

 

În contextul acestei conferințe, premierul Viorica Dăncilă a avut și o întrevedere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prilej de a aborda o serie de dosare importante aflate pe agenda europeană. Șeful Executivului de la București a apreciat că prima lună a Președinției României a UE a prilejuit discuții intense dedicate avansării agendei europene, Dăncilă menționând totodată obiectivul României pe perioada mandatului său de a acționa din postura de mediator imparțial pentru a identifica cele mai bune formule de compromis, care să faciliteze avansarea cât mai rapidă a negocierilor în curs pe dosarele europene aflate în discuție. Mai mult, oficialul român a reiterat intenția României de a acționa, împreună cu Comisia Europeană, pentru consolidarea unității și coeziunii. O altă temă abordată a fost aceea a statului de drept și a independenței justiției din România. Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că Guvernul României va acționa pentru respectarea valorilor și principiilor care stau la baza construcției europene: apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a statului de drept, a independenței justiției, însă, în egală măsură, va acționa pentru ca cetățenii români să se bucure de aceleași drepturi și libertăți ca orice cetățean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul față de valorile comune, faţă de drepturile şi libertățile fundamentale, faţă de statul de drept.

 

Întrevedere Dăncilă-Tusk

 

A rumat apoi întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prilej cu care prim-ministrul a reafirmat sprijinul României pentru o Europă puternică şi unitară, fără diviziuni între membrii săi. În replică Tusk a subliniat importanţa transmiterii unui mesaj puternic de unitate la nivel european, atâan în perspectiva Summitului informal de la Sibiu, cât și în contextul viitoarelor alegeri pentru Parlementul European din luna mai.

Premierul a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică şi unitară în toate dimensiunile sale - politică, economică şi socială -, fără diviziuni între membrii săi. Referindu-se la Brexit, premierul Dăncilă a arătat că preşedinţia României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetăţenilor după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Pe de altǎ parte, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiţii a Summitului de la Sibiu, ce va avea loc pe 9 mai, subliniind că este asigurată şi alocarea bugetară.
Donald Tusk a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene şi a asigurat România şi Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele preşedinţiei române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetăţeni, mai arată sursa citată.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: