Publicat: 25 Martie, 2019 - 00:05

"Conferința Națională de Oncologie în Practica Medicală" a adus, timp de trei zile, laolaltă specialiști din domeniile medicale implicate în patologia oncologică, pentru a discuta noutățile din prevenția, depistarea precoce a cancerului, precum și un up-to-date terapeutic. Manifestarea a fost interdisciplinară, fiind deschisă tuturor specialităților medicale care se confruntă și cu patologia oncologică, un accent deosebit fiind acordat medicului de familie și competențelor și responsabilităților acestuia în domeniul vizat.

Institutul Oncologic Bucureşti a fost reprezentat de Asistent Universitar Dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening pentru cancerul de col uterin din București - Ilfov. Lucrarea prezentată de acesta "Screening-ul național in cancerul de col uterin" s-a bucurat de un real succes, unde, după o punere in temă asupra situației cancerulului de col in Romania, au fost subliniate dificultățile in derularea programului Ministerului Sănătăţii şi a scos in evidenţă importanța colaborării intre IOB-Patriarhie şi comunitățile locale pentru buna desfășurare a programului.

 

Dr. Virgiliu Prunoiu a militat pentru o mai bună informare a populaţiei cu privire la necesitatea si utilitatea screening-ului (cancere de col, sân, colo-rectal) şi a evidenţiat utilitatea campaniei de "Prevenţie şi diagnosticare a cancerului de col uterin", derulată de către IOB şi Patriarhia Română, prin voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în localităţile din Ilfov.

"Colaborarea dintre medicul de familie si autoritățile locale (preot şi primar) a fost esențială pentru desfășurarea acțiunii IOB - Patriarhie. Mediatizarea oferită de Patriarhie a contribuit decisiv la creșterea numărului de paciente compliante la acțiune şi pe viitor este necesară o implicare mediatică mai mare a Ministerului Sănătăţii, alături de autoritățile locale şi medicii de familie. Soluția fiind scrisorile de invitare a pacientelor să participe la programele de screening. La fel de importantă este necesitatea constituirii unui Registru național de leziuni precanceroase", a recomandat Dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening pentru cancerul de col uterin din București - Ilfov.

In perioada 21-23 martie 2019 s-a desfășurat la București „Conferința Națională de Oncologie în Practica Medicală”. 

Tag-uri Nume: