Publicat: 19 Ianuarie, 2014 - 18:28
Share

O doză zilnică de vitamina E ar putea ajuta persoanele care suferă de demență să se descurce singure în efectuarea sarcinilor zilnice, se arată într-un nou studiu realizat de oamenii de știință americani, informează bbc.co.uk.

Studiul, publicat în jurnalul JAMA, arată că persoanele care suferă de o formă ușoară sau moderată a maladiei Alzheimer și consumă doze mari de vitamina E prezintă un ritm mai lent de declin cognitiv. Aceștia sunt capabili să se ocupe de sarcinile zilnice pentru o perioadă mai lungă de timp și au mai puțină nevoie de ajutor, spun cercetătorii americani.

Totuși, Societatea Alzheimer a menționat că doza de vitamina E administrată este foarte mare și ar putea avea efecte negative.

Pentru realizarea acestui studiu, 613 persoane care sufereau de o formă ușoară sau moderată a maladiei Alzheimer fie au primit o doză zilnică de vitamina E, fie au urmat un tratament contra demenței cunoscut ca memantină, o combinație de vitamina E și memantină sau au primit placebo.

Astfel, pe o perioadă de doi ani au fost urmărite schimbările care au avut loc în rândul persoanelor care suferă de demență, în ceea ce privește efectuarea de sarcini zilnice, cum ar fi să se spele sau să se îmbrace.

Oamenii de știință au descoperit că participanții care au primit vitamina E au înregistrat un declin cognitiv mai lent față de cei care au primit placebo, cu o rată anuală a declinului mai mică cu 19%. De asemenea, persoanele care au luat vitamina E, cunoscută și ca alfa tocoferol, au avut mai puțin nevoie de ajutor din partea familiei sau a prietenilor.

"Aceste descoperiri sugerează că alfa tocoferolul este benefic în formele ușoare și moderate ale maladiei Alezheimer prin încetinirea declinului funcțional și reducerea sarcinii însoțitorului (cel care are grijă de o persoană care suferă de maladia Alzheimer, n.r.)", a spus Maurice Dysken, de la Minneapolis VA Health Care System.

Comentând pe marginea studiului, Doug Brown, director de cercetare și dezvoltare la Societatea Alzheimer, a precizat că tratamentele care pot ajuta persoanele care suferă de demență să îndeplinească sarcinile zilnice reprezintă cheia pentru ca cei care suferă de această maladie să trăiască cât mai mult cu putință. Dar, a adăugat acesta, este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla dacă vitamina E aduce beneficii reale persoanelor care suferă de demență și dacă este bine să consume o doză atât de mare în mod frecvent.

"Este extrem de important ca oamenii să ceară sfatul medicilor înainte de a lua suplimente. În acest caz, doza de vitamina E luată de participanți a fost mult prea mare față de doza zilnică recomandată și a fost la un nivel care ar putea fi dăunător pentru unii", a declarat Brown.