27 septembrie 2022

Vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară  Zaporizhzhya

Distribuie pe rețelele tale sociale:
 Vizita AIEA la centrala nucleară Zaporizhzhya îi va determina pe cei responsabili pentru atacurile asupra instalaţiei, a declarat la Viena Mikhail Ulyanov, reprezentantul Rusiei la organizaţiile internaţionale să înceteze atacurile. Rusia continuă să invinovateasca partea ucraineană in legătură cu atacurile împotriva centralei, in timp ce Kievul îi arată cu degetul pe ruși.

„Agenția se abține să vorbească în numele făptuitorilor, inclusiv din cauza faptului că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu are reprezentanți la Zaporojie. Poate că, în timpul misiunii, ceva se va schimba în bine, pentru că experții din organizația și liderii ei vor putea vedea ce se întâmplă cu adevărat”, a explicat diplomatul citat într-un interviu pentru TASS.

Ulyanov a precizat că partea rusă furnizează secretariatului AIEA și statelor membre informații despre situația de la stație și „momentele periculoase și alarmante” care apar acolo ca urmare a acțiunilor părții ucrainene.

În acest sens, a dat un exemplu al faptului că în iulie o instalație nucleară a fost atacată de drone kamikaze, iar în august de rachete și artilerie grea. „Am trimis toate aceste informații către AIEA. Informațiile noastre sunt luate în considerare în activitatea agenției, inclusiv în mesajele sale de informare”, a adăugat el. De asemenea, reprezentantul Rusiei a subliniat că tonul declarațiilor directorului general al AIEA Rafael Grossi „a devenit neliniștit” în contextul evenimentelor recente.

„Grossi insistă în mod regulat că atacurile asupra centralei ar putea duce la situații de urgență grave”, a spus el.

În altă parte în declarațiile sale, diplomatul rus a adăugat că, până acum, Departamentul de Securitate al Secretariatului ONU nu a reușit să explice clar de ce a blocat în ultimul moment vizita delegației AIEA la CNE Zaporojie, planificată pentru iunie.

Pe 3 iunie, partea rusă și conducerea agenției au căzut de acord asupra traseului și programului misiunii internaționale a agenției la centrala nucleară, care va fi condusă de top managerul acesteia, însă acțiunea a fost întreruptă de ONU fără explicații.

Ciprian Pop