30 iunie 2022

Vizita ambasadorului Andrei Muraru în statul Minnesota – Întâlniri cu comunităţile de români

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Vizita ambasadorului Andrei Muraru în statul Minnesota – Întâlniri cu comunităţile de români şi întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu reprezentanţi ai autorităţilor şi companii interesate de investiţii în România, în agricultură şi servicii medicale

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a avut, în cadrul turneului „50 States, One Community”, o serie de întâlniri cu comunităţile de români din zonele oraşelor Minneapolis şi Saint Paul, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în statul Minnesota, în perioada 17-20 aprilie 2022. Astfel, ambasadorul Muraru a vizitat comunităţile româneşti formate în jurul bisericilor ortodoxe „Sfânta Maria” şi „Sfântul Ştefan” şi a bisericii „Grace Romanian Baptist Church” şi s-a întâlnit cu conducerile organizaţiilor „Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota” – HORA şi „Romanian Genealogy Society” – RGS.

De asemenea, ambasadorul român a avut întrevederi cu guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz; secretarul de stat Steve Simon; primarul oraşului Minneapolis, Jacob Frey; viceprimarul oraşului Saint Paul, Jaime Tincher; reprezentanţi ai Minnesota Trade Office; membri ai Economic Club of Minnesota şi ai comunităţii de experţi Medical Alley Association; cu conducerile unor companii importante precum International Feed Corporation, EarthDaily Agro, Medtronic sau Cargill şi a participat la o masă rotundă organizată de think tank-ul Global Minnesota în parteneriat cu Humphrey School of Public Affairs, University of Minnesota.

În cadrul întâlnirilor cu comunităţile de români, ambasadorul român a prezentat priorităţile mandatului său, punând accent pe cel mai important obiectiv: accederea României în Programul Visa Waiver. Ambasadorul Muraru a subliniat faptul că, în reuşita acestui obiectiv, sprijinul comunităţilor de români din Statele Unite este foarte important. „Implicarea dumneavoastră, a românilor din Statele Unite, în îndeplinirea acestui obiectiv, prin convingerea şi sensibilizarea autorităţilor americane, este foarte importantă şi valoroasă”, a afirmat Andrei Muraru.

Cu ocazia întâlnirii cu conducerile HORA şi RGS, care a avut loc la Centrul Cultural HORA situat într-una dintre cele mai vechi şi prestigioase clădiri din Saint Paul – Landmark Center, ambasadorul Andrei Muraru a vizitat expoziţia „Tradiţii româneşti de primăvară”. „Am descoperit cu bucurie în Minnesota o comunitate vibrantă, care a reuşit să aducă la viaţă proiecte menite să promoveze identitatea culturală românească, fiind profund ataşată de limba română, de obiceiurile şi tradiţiile româneşti”, a spus ambasadorul Andrei Muraru. El i-a asigurat pe cei prezenţi că pot conta pe sprijinul său şi al ambasadei în proiectele menite să crească profilul României şi să păstreze identitatea românească.

Un punct important al vizitei ambasadorului Andrei Muraru în statul Minnesota l-au reprezentat întrevederile cu înalţii oficiali ai statului, precum şi cu o serie de companii importante implicate în proiecte din România, sau interesate de investiţii în ţara noastră, în sectoare precum agricultura, comerţul, tehnologia şi serviciile medicale.

În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri şi politic din Minnesota, ambasadorul Andrei Muraru a prezentat capacitatea României de a susţine proiecte de anvergură, inclusiv prin prisma principalelor dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi ţara noastră: comercială, economică şi de securitate, subliniindu-se faptul că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la lansarea sa.

De asemenea, au fost împărtăşite opinii cu privire la criza de securitate din regiunea Mării Negre, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, care ar putea duce la o criză energetică în zona europeană. În context, oficialii statului Minnesota, recunoscut pentru solidaritatea sa faţă de refugiaţi, şi-au oferit disponibilitatea de a acorda expertiză în privinţa gestionării crize umanitare. Ambasadorul Andrei Muraru a prezentat eforturile României, inclusiv prin mobilizarea exemplară a societăţii civile, în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu.

Ambasadorul Muraru a fost însoţit, pe parcursul vizitei, de Consulul Onorific al României la Minneapolis, Patrick Ledray.

Informaţii suplimentare

Cele două biserici ortodoxe vizitate de ambasadorul român sunt printre cele mai vechi parohii ortodoxe române din Statele Unite, fiind înfiinţate de românii imigranţi la începutul Secolului XIX. Astfel, în 1914 a fost pusă piatra de temelie şi sfinţită Biserica „Sfânta Maria”, iar în 1924 a avut loc prima slujbă în Biserica „Sfântul Ştefan”.

„Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota” – HORA a înfiinţat Centrul Cultural din Saint Paul în 2019, de atunci reuşind să implementeze proiecte menite să păstreze şi să promoveze identitatea românească. „Romanian Genealogy Society” este parte a „Minnesota Genealogical Society”, fiind fondată în 2011 cu scopul de a culege şi conserva date despre genealogia românilor imigranţi în SUA. Cele două organizaţii au reuşit inclusiv să realizeze două filme documentare despre imigraţia românească în statul Minnesota, un al treilea film aflându-se în prezent în lucru.

Turneul „50 States, One Community” a fost început de către ambasadorul Andrei Muraru la scurt timp de la primirea scrisorilor de acreditare din partea preşedintelui american Joe Biden, în 2021. Ambasadorul Muraru şi-a propus să viziteze cât mai multe comunităţi de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorinţele şi necesităţile, precum şi să exploreze oportunităţile de cooperare, investiţii şi schimburi culturale la nivel statal. Până în prezent, Andrei Muraru a vizitat o serie de comunităţi de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Texas, Utah şi Minnesota.

Întreaga galerie foto poate fi accesată aici: https://washington.mae.ro/node/2337

Explicaţii foto:

01- Vizită la „Biserica Ortodoxă Română Sf. Ştefan”
02- Vizită la „Biserica Ortodoxă Română Sf. Ştefan”
03- Vizită la „Biserica Ortodoxă Română Sf. Maria”
04- Vizită la „Biserica Ortodoxă Română Sf. Maria”
05- Vizită la „Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota”
06- Vizită la „Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota”
07- Întâlnire cu guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz
08- Întâlnire cu guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz
09- Întrevedere cu viceprimarul oraşului Saint Paul, Jaime Tincher
010- Întrevedere cu secretarul de stat din Minnesota, Steve Simon
011- Întâlnire cu primarul oraşului Minneapolis, Jacob Frey
012- Întâlnire cu conducerea companiei Medtronic
013- Întâlnire cu conducerea companiei International Feed Corporation
014- Masă rotundă organizată de Global Minnesota

Ambasada României în Statele Unite ale Americii Comunicat de presă – Ambasada României în Statele Unite ale Americii