3 iulie 2022

Vizita ambasadorului Luca Niculescu în regiunea Calais, discuţii cu autorităţile franceze

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, însoţit de coordonatorul secţiei consulare a Ambasadei şi de ataşatul pentru afaceri interne, a efectuat joi, 1 iulie a.c., o vizită de lucru în departamentul Pas-de-Calais, în cadrul căreia au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale franceze.

Pe agendă s-au aflat dosare de interes comun, precum tranzitul în regiune al transportatorilor români de persoane şi mărfuri, migraţia, securitatea, afaceri interne, în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Vizita a inclus capitala regiunii – Arras, oraşul Calais, Portul Calais, zona de parcări pentru transportatori rutieri Transmarck şi Tunelul Canalul Mânecii.

La Arras, reprezentanţii României s-au întâlnit cu: prefectul departamentului Pas-de-Calais, Louis le Franc, secretarul general al prefecturii, Alain Castanier, directorul departamental al poliţiei naţionale, Benoît Desferet, generalul Frantz Tavart – comandantul jandarmeriei departamentale, şi directorul pentru integrare şi imigraţie, Francis Manier, din cadrul prefecturii.

Subiectele abordate au vizat dispozitivul de securizare a rutelor pentru transportatori şi a parcărilor pentru tiruri, identificarea de soluţii pentru întărirea prevenţiei şi pentru consolidarea siguranţei transportatorilor, situaţia migratorie din regiune şi combaterea reţelelor de traficanţi de migranţi.

Vizita Portului Calais a prilejuit prezentarea noii structuri portuare care va fi dată în folosinţă în această toamnă şi care va avea o capacitate de parcare mult sporită faţă de cea existentă. A fost abordată, totodată, explorarea unor oportunităţi de cooperare cu actori economici cu activitate portuară.

La Calais, sub-prefectură a departamentului Pas-de-Calais, delegaţia misiunii a avut, de asemenea, discuţii cu sub-prefectul Veronique Deprez-Boudier şi alţi oficiali locali. Deplasarea a continuat cu vizitarea unei parcări securizate din regiune, în care reprezentanţii ambasadei au stat de vorbă cu mai mulţi şoferi de tir români despre condiţiile de trafic şi parcare din regiune.

Vizita s-a încheiat la Tunelul Canalul Mânecii, unde delegaţia misiunii a discutat cu conducerea companiei Eurotunnel despre noile condiţii de intrare în Marea Britanie după Brexit, punându-se accentul pe importanţa cunoaşterii acestor reglementări.