8 octombrie 2022

Vizita de lucru a ministrului mediului, apelor şi pădurilor în Austria

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ieri, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tanczos, s-a aflat într-o vizită de lucru în Austria. În acest context, demnitarul român a avut o serie de întrevederi şi a participat la Austrian World Summit 2022 – una dintre cele mai mari conferinţe climatice din lume, lider internaţional „Matchmaker for Green Solutions” prin prezentarea de politici de succes, proiecte de bune practici, exemple de cooperare şi soluţii inovatoare.

La summit-ul de anul acesta, participanţii şi-au propus să dea un semnal puternic lumii, că există speranţă pentru pace şi un viitor durabil, că avem nevoie de mai multă acţiune comună şi că împreună putem reuşi. Ministrul Barna Tanczos a avut ocazia să discute cu guvernatorul Austriei Inferioare, Johanna Mikl-Leitner. Austria Inferioară este unul dintre cele mai dezvoltate şi dinamice landuri, fiind lider în proiecte de cercetare şi mobilitate şi un actor implicat în SUERD (Strategia UE pentru Regiunea Dunării).

Tot ieri, Barna Tanczos a avut o întâlnire cu ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler, în cadrul căreia au stabilit realizarea unui schimb de expertiză între cele dpouă ţări, în domeniul educaţiei privind protecţia mediului, inclusiv în ceea ce priveşte formarea de educatori şi profesori în domeniul ştiinţelor mediului.

„Autorităţile austriece implementează multe programe inovative în domeniul reducerii emisiilor de carbon devenind astfel pionieri, totodată acordă o importanţă deosebită cooperării cu mediul academic, atât în ceea ce priveşte activitatea de cercetare şi inovare sustenabilă, cât şi pentru formarea unor experţi în domeniu. Conştientizarea la nivelul societăţii a actualei crize climatice şi a necesităţii adoptării unor măsuri pentru a combate aceste efecte se numără printre obiectivele asumate de actualul Guvern atât în România, cât şi în Austria” – a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

De asemenea, ministrul Barna Tanczos a avut o întrevedere cu Georg Knill, preşedintele Federaţiei Industriaşilor din Austria şi cu reprezentanţii companiilor membre ale acestei federaţii. Cu această ocazie, România şi-a manifestat interesul faţă de potenţialele investiţii austriece, mai ales în domeniile energiei regenerabile şi pe segmentul energiei fotovoltaice şi eoliene.

„Suntem interesaţi şi de extinderea cooperării la nivel sectorial în domeniile energiei, al afacerilor sociale, educaţiei, digitalizării şi conectivităţii, tranziţiei ecologice şi al dezvoltării durabile. Dorim să consolidăm cooperarea bilaterală cu Austria: România este o destinaţie de afaceri atractivă. Este foarte important să promovăm şi să valorificăm avantajele competitive ale ţării noastre şi, astfel, să fim pe primul loc în atragerea investiţiilor străine din regiune”- a precizat ministrul Tanczos Barna.

Ziua s-a încheiat cu vizita la Wien Energie, cel mai mare furnizor regional de energie din Austria. Wien Energie furnizează energie electrică şi termică prin cogenerare pentru două milioane de oameni şi 230.000 de unităţi comerciale şi industriale. Wien Energie şi-a propus să protejeze mediul şi să acţioneze astfel încât Viena să rămână oraşul care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume, fiind un exemplu pentru noi toţi în menţinerea unui echilibru între respectul faţă de mediu şi interesele sociale şi comerciale. Energia şi căldura sunt produse din surse regenerabile precum energia solară, eoliană şi hidroelectrică, din biomasă, încinerarea deşeurilor şi tehnologia de cogenerare.

Ministrul român a vizitat şi staţia de încinerare a deşeurilor Spittelau aparţinând Wien Energie, proiectată de celebrul arhitect Hundertwasser, care a stabilit noi standarde în protecţia mediului. Instalaţiile de incinerare a deşeurilor furnizează termoficare cu căldură ecologică pentru o treime din gospodăriile vieneze.

Sursa foto Facebook Barna Tanczos