5 februarie 2023

Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Republica Franceză

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comunitatea românească din Franţa a fost punctul principal de pe agenda vizitei de lucru pe care o delegaţie a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condusă de către secretarul de stat Gheorghe Cârciu, a efectuat-o în acest stat, la Tours.

Agenda vizitei a debutat cu o întâlnire cu reprezentanţii mediului asociativ românesc din Tours şi din regiunea Centre-Val de Loire, în cadrul căreia s-au discutat proiectele DRP şi calendarul de acţiuni prevăzut pentru anul 2023.

Totodată, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit cu reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti care au primit finanţare din partea DRP, a vizitat Biblioteca Românească din Tours şi Şcoala Românească „Doamna Maria Brâncoveanu”.

Românii din Tours au prezentat delegaţiei DRP proiectele implementate pe parcursul anului 2022, unul dintre cele mai importante fiind clasa de istorie şi catehism din cadrul Şcolii Româneşti.

Programul a mai cuprins un moment artistic oferit de corala parohiei şi copiii de la Şcoala Românească „Doamna Maria Brâncoveanu”, urmate de Şezătoare şi slujba de Vecernie.

În continuarea vizitei de lucru, delegaţia DRP a participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, împreună cu Părintele Vasile Somle, preot paroh.

„Comunitatea din Tours a fost binecuvântată cu această biserică minunată, care atrage în jurul ei români interesaţi să dezvolte proiecte educative şi culturale. Acest locaş sfânt este rezultatul unui efort comun, pentru că atunci când vorbim despre credinţă, vorbim despre iubire, unitate şi înţelegere. Suntem alături de cei de aici, avem obligaţia de a sprijini comunităţile româneşti oriunde se găsesc ele, oriunde românii decid să trăiască „, a declarat secretarul de stat cu această ocazie.

Vizita s-a încheiat cu marcarea momentului aniversar al Unirii Principatelor Române, 164 de ani de la unul dintre cele mai importate evenimente din istoria României.

Alături de secretarul de stat, au mai fost prezenţi IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, reprezentanţi ai primăriei din Tours, consulul general al României la Paris, Simona Junescu, managerul Bibliotecii „Panait Cerna” din Tulcea, Ligia Dima, membri ai societăţii civile franceze şi româneşti, precum şi reprezentanţi ai mass-media.

Cu deosebită consideraţie,
Echipa de Comunicare a DRP

Sursa foto Departamentul-pentru-Romanii-de-Pretutindeni