10 august 2022

Vizita de lucru în Singapore a secretarului de stat Cornel Feruţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 10-11 aprilie 2022, secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a efectuat o vizită de lucru în Singapore. Programul vizitei a inclus consultări politico-diplomatice la Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministrul de Stat Ann Sim şi cu Secretarul Permanent Albert Chua, precum şi întrevederi cu alţi înalţi oficiali singaporezi şi discuţii la think-tank-uri locale. Vizita a avut loc în contextul marcării, în acest an, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Singapore.

Temele principale de discuţie au vizat dezvoltarea relaţiei bilaterale, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea dintre Singapore şi Uniunea Europeană, precum şi evoluţii în Asia de Sud-Est.

Secretarul de stat Cornel Feruţă a evidenţiat interesul României pentru dezvoltarea şi diversificarea relaţiei bilaterale cu Singapore, partener like-minded al României în Indo-Pacific. De asemenea, a subliniat principalele linii de colaborare pe care partea română urmăreşte să le consolideze cu Singapore: amplificarea dialogului politic, întărirea cooperării sectoriale în domenii precum securitatea energetică şi securitatea cibernetică, dezvoltarea relaţiilor pe linie economică, cu accent pe intensificarea schimbului de servicii.

Întrevederile au oferit, totodată, oportunitatea unui schimb de opinii şi evaluări asupra provocărilor cu care cele două ţări se confruntă în plan regional, fiind analizate perspectivele de cooperare dintre România şi Singapore la nivel global, în virtutea valorilor şi principiilor care apropie cele două ţări. În acest sens, ambele părţi au evidenţiat abordarea comună cu privire la importanţa menţinerii unei ordini internaţionale bazate pe reguli şi au subliniat necesitatea continuării cooperării între statele like-minded.

A fost agreată continuarea cooperării în forurile multilaterale, fiind evidenţiată buna colaborare la acest nivel dintre România şi Singapore. În acest context, oficialul român a reliefat interesul special al ţării noastre pentru dialog bilateral consolidat cu statele regiunii, dar şi ca parte activă a Strategiei UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacific.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto: MAE