Publicat: 22 Aprilie, 2019 - 19:21
Share

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a efectuat, luni, o vizită de lucru în județul Gorj. Demnitarul a fost însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, de directorul general al RNP ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, de directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu Craiova (ABA), Marin Talău, de șeful S.G.A Gorj, Ion Călinoiu și de directorul Direcției Silvice, Ovidiu Cârstoc. Din partea autorităților locale au fost prezenți Prefectul județului, Ciprian Adrian Florescu, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, precum și primari și parlamentari din județ.

Începând cu ora 10.00, demnitarul a inspectat obiectivul de investiții „Amenajare râu Gilort în zona localității Novaci, județul Gorj”. Valoarea totală a investiției este de 95,9 milioane de lei, lucrarea fiind impusă de cerinţa de a implementa structuri adecvate de prevenire și protecţie împotriva inundaţiilor pe sectorul de râu Gilort și pe afluenții de pe raza localităților Novaci și Pociovaliștea. Se vor realiza lucrări de amenajare a albiei constând în supraînalțarea digurilor existente, reabilitarea și punerea în siguranță a lucrărilor existente, reconfigurarea malurilor erodate și consolidarea cu lucrări de protecție dar și lucrări hidrotehnice de stabilizare a patului albiei și praguri de retenție.

            Următorul obiectiv inspectat de ministrul Ioan Deneș a fost ”Amenajare pârâu Câlnic în zona localității Prigoria, Zorlești și Călugareasa”. Valoarea totală a investiției este de 1,1 milioane de lei. Prin realizarea proiectului se vor reprofila albiile pe o lungime de 3 km, iar 300 ml de maluri vor fi consolidați. Lucrarea va fi finalizată în cursul acestui an.

       Tot în cadrul vizitei de lucru din județul Gorj, delegația condusă de ministrul Ioan Deneș a participat la acțiunea de voluntariat pentru ecologizarea pădurii Drăgoieni, din apropierea municipiului Târgu Jiu. Evenimentul, organizat de Romsilva pentru marcarea Zilei Pământului 2019, este realizat în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sporturilor (MTS), desfășurându-se la nivel național, prin direcțiile silvice teritoriale din subordinea RNP împreună cu direcțiile teritoriale din subordinea MTS, sub sloganul ”Fii voluntar de Ziua Pământului”. La acțiunea de ecologizare a pădurii Drăgoieni au participat peste 400 de voluntari, printre aceștia fiind prezenți și 40 de copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg. Jiu, ai Asociației Cercetașilor Tradiționali Tg. Jiu, ai C.J Gorj, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Tineret și Sport Gorj, ai Direcției Silvice Gorj și ai SGA Gorj.

Vizita de lucru a continuat cu întâlnirea ministrului apelor și pădurilor cu primarii de pe raza județului Gorj. În cadrul acestei ședințe de lucru, care s-a desfășurat la sediul Instituției Prefectului județului Gorj, Ioan Deneș a prezentat investițiile derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor în acest județ. La întâlnirea cu ministrul Ioan Deneș au participat Prefectul județului, Ciprian Adrian Florescu, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, directorul Complexului Energetic Oltenia, Boza Sorinel Gheorghe, Elvira Șarapatin, Mihai Weber și Florin Cârciumaru - parlamentari de Gorj. Alături de reprezentanții autorităților locale, la întâlnire au participat și reprezentanți ai Direcției Silvice Gorj, ai A.B.A Jiu Craiova, ai S.G.A Gorj, ai Hidroelectrica Tg Jiu. La finalul întâlnirii (ora 14.00), ministrul Ioan Deneș a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat investițiile Ministerului Apelor și Pădurilor în anul 2019, în județul Gorj. Suma totală alocată în 2019 este de 8,32 milioane lei, din care, pentru domeniul ape sunt alocați, pentru acest an, 6,35 milioane de lei, iar pentru domeniul păduri 1,97 milioane de lei (lucrări de regenerare a pădurilor 1,8 mil. lei și Investiții din Fondul de Accesibilizare - 166 mii lei)

Vizita de lucru a ministrului Ioan Deneș a continuat cu inspectarea obiectivului investițional ”Punerea în siguranță a prizei cu barare Rovinari”. Valoarea totală a investiției este de 12,4 milioane de lei. Lucrările au ca scop punerea în siguranță a barajului și funcționarea lui la parametrii proiectați, prin reabilitarea pragului deversor, a disipatoarelor și a echipamentului hidromecanic. Până în acest moment proiectul este finalizat în procent de 90%, urmând a fi încheiat în luna decembrie a acestui an. La finalul vizitei de lucru efectuată în județul Gorj delegația condusă de Ioan Deneș s-a deplasat la Cariera Roșia unde a discutat, la fața locului, cu reprezentanții autorităților locale și cu directorul Complexului Energetic Oltenia despre situața juridică a zonei silvice situată în aria de exploatare.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: