3 iulie 2022

Vizita în Polonia a secretarului de stat Simona Cojocaru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a efectuat, în perioada 23 – 26 mai, o vizită în Polonia, cu ocazia dialogului strategic româno-polonez MAE-MApN pe problematica de securitate şi apărare.

În marja dialogului strategic, oficialul român a participat, în calitate de speaker, la conferinţa Defence24Day, în cadrul panelului de deschidere intitulat „NATO – Ahead of the Madrid Summit”, alături de Marcin Przydacz, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi de general-locotenent Janusz Adamczak, reprezentantul militar polonez la NATO şi UE.

Oficialul român a subliniat importanţa Summit-ului de la Madrid pentru adoptarea Conceptului Strategic al NATO, bazat pe o viziune realistă asupra ameninţărilor actuale ale mediului de securitate, care trebuie să fundamenteze şi definirea noii posturi colective de descurajare şi apărare pe flancul estic, respectiv a ameninţărilor cu care Alianţa se va confrunta în viitor. Totodată, secretarul de stat a punctat implicaţiile grave care decurg din invazia neprovocată, nejustificată şi brutală a Rusiei împotriva Ucrainei şi care are un impact semnificativ asupra securităţii europene, subliniind că această agresiune a întărit solidaritatea aliată.

„În cei 18 ani de când suntem stat membru NATO am învăţat să fim un aliat robust, matur, de încredere şi adaptabil. Astăzi, prezenţa militară multinaţională în România, în baza militară Mihail Kogălniceanu precum şi în alte facilităţi de pe teritoriul naţional, ne demonstrează ce înseamnă să ai aliaţi pe care te poţi baza”, a mai adăugat secretarul de stat.

În data de 25 mai, demnitarul român a efectuat o vizită în baza militară de la Bemowo Piskie, unde militarii români din cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană – „Gheparzii Transilvani” participă la misiunea de asigurare a prezenţei înaintate consolidate pe segmentul nordic al flancului estic al Alianţei. Detaşamentul este parte componentă a Grupului de Luptă NATO condus de SUA.

Oficialul român le-a mulţumit pentru contribuţia semnificativă la securitatea Alianţei şi la promovarea relaţiei bilaterale cu Polonia.

Totodată, oficialul român a participat, în data de 26 mai, la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre B9 (Bucharest 9) la Varşovia, organizat de misiunea diplomatică a României din Polonia. La dejun a fost invitat şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Polonă, Mark Brzezinski, care a reafirmat angajamentul SUA faţă de format şi sprijinul faţă de consolidarea flancului estic.

Reuniunea şefilor de misiuni a avut rol de coordonare în perspectiva Summit-ului B9 de la Bucureşti, respectiv a ministerialei apărării B9 din luna iunie.

Sursa foto MApN