17 august 2022

Vizita în Republica Elenă a şefului Statului Major al Apărării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat o vizită de lucru la Atena, în perioada 25- 27 mai, prilej cu care s-a întâlnit cu ministrul apărării naţionale din Republica Elenă, Nikolaos Panagiotopoulos, şi cu omologul său grec, generalul Konstantinos Floros.

Discuţiile avute cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale din Republica Elenă au vizat analiza situaţiei regionale şi globale în contextul războiului dus de Federaţia Rusă în Ucraina, dinamica arhitecturii euroatlantice de securitate ca urmare a deciziilor recente luate la nivelul Comitetelor Militare ale NATO şi UE şi diversificarea participării militarilor la exerciţii în context bilateral, aliat şi UE. De asemenea, oficialii au discutat despre aprofundarea funcţionării iniţiativelor militare regionale, Brigada Multinaţională din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) şi Grupul de Luptă al Uniunii Europene Grecia-Bulgaria-România-Cipru (EU HELBROC BG).

Şefii Apărării din România şi Republica Elenă au evidenţiat eforturile celor două state de-a se menţine ca piloni de stabilitate în Balcani. Relaţiile dintre instituţiile navale de învăţământ, exerciţiile „POSEIDON”, „SEA SHEALD”, „ARIADNA” din domeniul naval, „INIOCHOS” din cel aerian, precum şi participarea la evenimente de instruire din domeniul forţelor terestre reprezintă elemente practice ale Planurilor Bilaterale de Cooperare.

Generalul Daniel Petrescu a reiterat necesitatea unei posturi defensive coerente pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin prezenţa unor structuri aliate care să reflecte trecerea de la dimensiunea descurajării la cea a apărării. „Apreciem în mod deosebit angajamentul aliaţilor greci pentru menţinerea securităţii regionale, inclusiv prin integrarea personalului de stat major în cadrul structurilor dislocate în ţara noastră. Nivelul foarte bun al relaţiilor dintre armate se bazează atât pe activitatea comună a militarilor pe toate cele trei paliere – bilateral, NATO şi UE -, precum şi pe sprijinul pe care cele două ţări şi-l acordă în situaţii dificile, cum a fost contribuţia românească la stingerea incendiilor de vegetaţie din Grecia de anul trecut.” a susţinut şeful Apărării.

Pe timpul vizitei oficiale, generalul Daniel Petrescu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Piaţa Syntagma, Atena.

Biroul de presă

Sursa foto Facebook Daniel Petrescu,