24 ianuarie 2022

Vizita în România a şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit joi, 2 decembrie, la sediul MApN, cu şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova, colonelul Eduard Ohladciuc. Întrevedere ce a avut loc în cadrul vizitei pe care oficialul din Republica Moldova a efectuat-o în ţara noastră, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, la invitaţia şefului Statului Major al Apărării.

Agenda discuţiilor s-a axat pe dezvoltarea cooperării bilaterale, în contextul disponibilităţii României de a sprijini eforturile de modernizare şi creştere a interoperabilităţii instituţiei militare din Republica Moldova. Cele două părţi au abordat aspecte privind cooperarea în cadrul iniţiativelor şi instrumentelor dedicate statelor partenere sub egida NATO şi UE, cu accent pe implementarea Pachetului NATO pentru consolidarea capacităţii de apărare şi a proiectelor Facilităţii Europene pentru Pace destinate Republicii Moldova.

Ministrul apărării naţionale a subliniat necesitatea asigurării complementarităţii eforturilor NATO şi UE cu cele în context bilateral şi a reafirmat angajamentul ferm al părţii române pentru parcursul european al Republicii Moldova. Totodată, ministrul Vasile Dîncu a afirmat că „România şi Republica Moldova sunt parteneri strategici, relaţiile solide şi cuprinzătoare dintre cele două ţări reflectându-se şi în planul cooperării militare. Sprijinul reciproc oferit în actualul context pandemic a dovedit, încă o dată, solidaritatea care există între cele două state în situaţii dificile”.

Subiectele abordate de şefii Apărării din România şi Republica Moldova au vizat identificarea aspectelor practice privind participarea forţelor la instrucţia în comun, potrivit Planului de cooperare pentru anul 2022, semnat în cadrul lucrărilor Comisiei militare mixte româno-moldovene, care s-a întrunit în perioada 22-24 noiembrie. În acest sens, generalul Daniel Petrescu a evidenţiat oportunitatea de pregătire oferită de România, în cadru regional, prin platforma de Instruire multinaţională consolidată la nivel întrunit pentru desfăşurarea exerciţiilor multinaţionale la care ar putea participa militarii din Republica Moldova. Se urmăreşte continuarea desfăşurării pregătirii bilaterale prin exerciţii precum Scutul de foc şi prin alte formule de cooperare instituţională în domenii precum învăţământ militar, medicină operaţională, logistică şi apărare cibernetică.

„Activităţile de cooperare dintre forţele noastre armate reprezintă o prioritate pentru echipa de comandă a Statului Major al Apărării.
Acest fapt este reflectat în dialogul permanent, la toate nivelurile de conducere, în sprijinul acordat Armatei Naţionale a Republicii Moldova în procesul de transformare şi în participarea militarilor din Republica Moldova la diferite forme de învăţământ militar, precum şi prin exerciţiile comune care s-au desfăşurat pe teritoriul României”, a afirmat şeful Statului Major al Apărării.

Programul vizitei în România a şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova a inclus participarea la Parada Militară de la Arcul de Trimf şi la Ceremonia Militară de la Alba Iulia, desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României.