27 octombrie 2021

Vizita în România a şefului Statului Major General din Republica Elenă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 6 octombrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu şeful Statului Major General din Republica Elenă, generalul-locotenent Konstantinos Floros, în cadrul vizitei pe care oficialul grec o efectuează în România, în perioada 5 – 7 octombrie.

Întrevederea a urmărit diversificarea, în continuare, a aspectelor practice ale cooperării prin extinderea participării reciproce a militarilor la exerciţii în context multinaţional şi, implicit, prin creşterea interoperabilităţii la nivelul categoriilor de forţe, prin schimbul de experienţă în domeniul sistemelor de apărare aeriană cu baza la sol, precum şi printr-o aprofundare a cooperării în formatul iniţiativelor regionale, cum ar fi Grupul Tactic de Luptă al UE – HELBROC şi Brigada din Europa de Sud-Est – SEEBRIG. Totodată, pe timpul întâlnirii a fost analizată situaţia de securitate din zona extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest şi aplicarea măsurilor NATO de creştere a capacităţii de reacţie şi descurajare în plan regional.

Ministrul apărării naţionale a subliniat nivelul excelent al cooperării româno – elene, evidenţiind faptul că relaţiile de cooperare dintre cele două armate se bazează pe colaborarea strânsă în plan aliat, european, regional şi bilateral. „Vizita dumneavoastră este un prilej excelent pentru a integra cât mai bine dialogul dintre cele două state pe liniile majore de cooperare bilaterală şi pentru consolidarea pragmatismului la nivelul programelor desfăşurate împreună”, a declarat ministrul Ciucă.

De asemenea, oficialii au mai discutat despre situaţia de securitate la nivel internaţional şi regional, eforturile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare cu accent pe flancul estic, precum şi despre aspecte ale cooperării în cadrul Uniunii Europene.

Generalul-locotenent Petrescu a evidenţiat nivelul foarte bun al conlucrării celor două armate, apreciind că „poziţiile strategice şi proximitatea geografică a celor două state, împărtăşirea valorilor NATO şi UE, legăturile istorice şi culturale dintre cele două ţări, precum şi cooperarea sub umbrela NATO şi în cadrul UE se transpun eficient prin integrarea militarilor români şi greci în cadrul structurilor defensive aliate şi în grupurile tactice de luptă europene şi prin participarea acestora la activităţile de instruire, precum şi la operaţiile şi misiunile militare ale celor două organisme internaţionale”.

Totodată, şeful român al apărării a subliniat că instruirea în comun rămâne elementul-cheie pentru creşterea interoperabilităţii forţelor. „Anul acesta, în pofida pandemiei, am înregistrat o amplificare a exerciţiilor, în special în domeniul naval. Evenimentele majore de instruire „Sea Shield” şi „Ariadne” au condus la întărirea încrederii reciproce, a coeziunii şi înţelegerii dintre forţe. Susţin ferm că, în planul asigurării răspunsului statelor europene la provocările actuale de securitate, cooperarea UE-NATO este esenţială. Menţinerea securităţii europene, precum şi securitatea în plan regional se bazează pe abordarea aliată a realizării cadrului defensiv, care include întărirea posturii de descurajare şi apărare prin consolidarea Prezenţei Înaintate, pe întreg flancul estic al NATO”, a concluzionat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

* * *

Programul vizitei şefului Statului Major General din Republica Elenă a inclus o întâlnire cu militarii din comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est din Bucureşti, iar joi, 7 octombrie, generalul Floros va participa la evenimente de instruire ale militarilor din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmisegetusa”, în zona de responsabilitate a marii unităţi din judeţul Braşov.