21 mai 2022

Vizita la Baku a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, însoțit de șefii diplomațiilor din Lituania și Austria, a avut, la 25 iunie 2021, întrevederi cu înalți oficiali ai Republicii Azerbaidjan, la Baku, în cadrul turneului efectuat în conformitate cu mandatul coordonat cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, în Caucazul de Sud, în perioada 24-26 iunie 2021. Republica Azerbaidjan a fost prima destinație aflată pe traseul deplasării, care va cuprinde, de asemenea, Republica Armenia și Georgia.

Șefii diplomațiilor din România, Austria și Lituania efectuează vizitele în cele trei țări din Caucazul de Sud, ca semnal al unei implicări sporite a UE în sprijinul țărilor afectate de conflicte prelungite în bazinul Mării Negre.

În cadrul discuțiilor purtate la Baku, cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, dar și cu șeful diplomației azere, Jeyhun Bayramov, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța pe care UE o acordă statelor din Vecinătatea Estică, precum și interesul UE pentru o implicare sporită în regiune, inclusiv în vederea soluționării durabile a conflictelor prelungite.

Șeful diplomației române a salutat progresele înregistrate recent în relațiile dintre Azerbaidjan și Armenia și a exprimat sprijinul UE pentru continuarea eforturilor vizând detensionarea raporturilor dintre cele două state, inclusiv prin eliberarea persoanelor aflate în detenție în Azerbaidjan în urma conflictului de anul trecut și facilitarea transmiterii de către Armenia a hărților necesare pentru operațiunile de deminare, cu obiectivul dezvoltării, cât mai curând posibil, a unei agende pozitive, de cooperare în Caucazul de Sud. În acest sens, a pledat pentru noi astfel de operațiuni de schimb de persoane deținute la reciprocitate cu transmiterea de hărți pentru deminare, în perioada imediat următoare. Au fost aduse în discuție și alte teme conexe, cum ar fi delimitarea frontierelor între părți sau accesul organizațiilor umanitare în zona afectată de conflict, respectiv potențialul de implicare a UE în reconstrucția acestei zone.

De asemenea, ministrul Aurescu a susținut necesitatea adoptării de măsuri de creștere a încrederii între părți, de reabilitare post-conflict și stabilizare, la care UE poate contribui, respectiv demersuri de reconciliere a celor două societăți. Totodată, a arătat că – așa cum a propus la reuniunea de la Lisabona din mai – UE încurajează o intensificare a cooperării între cele trei state din Caucazul de Sud, format trilateral la care s-ar putea asocia și UE, ca facilitator. Factorul energetic poate, de asemenea, juca un rol relevant. Nu în ultimul rând, a subliniat importanța încheierii unui tratat de pace cuprinzător care să soluționeze toate problemele rămase în suspensie.

Ministrul român de externe a încurajat partea azeră să aprofundeze, în continuare, relațiile cu UE, inclusiv prin finalizarea negocierilor asupra Noului Acord UE-Azerbaidjan, care va oferi un cadru cuprinzător de cooperare, precum și prin valorificarea oportunităților oferite de Parteneriatul Estic, Președintele azer fiind de acord cu reluarea imediată a negocierilor și stabilind ca obiectiv semnarea sa până la finalul anului. Ministrul Aurescu a subliniat că Azerbaidjanul este un partener important al UE, prin prisma contribuției sale la asigurarea securității energetice europene și a poziției sale geostrategice și a arătat că Azerbaidjanul este esențial pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea regiunii Caucazului de Sud.

În același timp, ministrul Aurescu a subliniat importanța unei foarte bune pregătiri a Summitului Parteneriatului Estic din luna decembrie, Președintele azer menținând interesul țării sale pentru un angajament constructiv la Summit.

În ceea ce privește planul bilateral, ministrul Bogdan Aurescu a evocat, cu înalții demnitari azeri, stadiul foarte bun al relațiilor dintre România și Republica Azerbaidjan, România fiind prima țară membră UE care a încheiat un parteneriat strategic cu Azerbaidjanul, în anul 2009, iar anul acesta împlinindu-se 30 de ani de la recunoașterea de către România a independenței Azerbaidjanului. În cadrul discuțiilor cu omologul său a subliniat importanța proiectului coridorului de transport de mărfuri M. Neagră – M. Caspica, promovat de România, Georgia, Azerbaidjan și Turkmenistan, pentru creșterea colectivității regionale și pentru intensificarea schimburilor româno-azere.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 24-26 iunie 2021, un turneu regional în Caucazul de Sud, însoțit de șefii diplomațiilor din Austria, Alexander Schallenberg, și Lituania, Gabrielius Landsbergis, în baza mandatului coordonat cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Turneul reprezintă un prim rezultat concret al dezbaterilor din cadrul Reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai 2021).

În cadrul discuțiilor miniștrilor europeni de externe pe tema conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, introduse pe agendă la inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, a fost realizată o evaluare a situației actuale a conflictelor prelungite, care afectează cinci dintre cei șase parteneri din Vecinătatea Estică, având un impact negativ atât asupra stabilității, securității și prosperității regionale, precum și a securității euroatlantice (mai multe detalii sunt disponibile aici: https://www.mae.ro/node/55814).

Scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a crește implicarea și rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiune, precum și de a eficientiza și crește coeziunea Politicii Externe și de Securitate Comune și de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre și a instituțiilor europene, inclusiv prin acțiuni comune.

Acest turneu prezintă un interes crescut pentru România, pentru care Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar, iar soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic.