Publicat: 15 Mai, 2014 - 09:34
Share

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat o vizită oficială în Statul Israel în perioada 11-13 mai 2014. Oficialul român s-a întâlnit cu Yoel Rozvozov, președintele Comisiei pentru integrarea imigranților din cadrul Knesset. Cei doi oficiali au discutat despre proiectele pe care cele două ţări le au în vedere  pentru  integrarea celor veniţi din afara graniţelor ţării, dar şi despre posibilitatea de a dezvolta o serie de proiecte comune în domeniul sportului şi educaţiei.
Ministrul Bogdan Stanoevici a participat şi la manifestările dedicate Zilei Europei organizate de către Forumul European la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Oficialul român a fost prezent la deschiderea standului naţional organizat de Ambasada României în Israel şi Institutul Cultural Român de la Tel Aviv şi a  participat alături de ambasadorii Belgiei, Olandei, Bulgariei, Ungariei şi Estoniei  la masa rotundă cu tema “Viitorul Europei în contextul globalizării”. Temele dezbaterilor au privit educaţia, politicile sociale, migraţia forţei de muncă, viitorul Europei în contextul ascensiunii la putere a partidelor extremiste pe fondul creşterii gradului de euroscepticism în rândul populaţiei. Oficialul român a declarat că:
”Procesul construcției europene reprezintă cel mai ambițios și complex caz de integrare și cooperare dintre națiuni într-o lume care se confruntă cu provocări nenumărate – politice, economice, sociale, de mediu, umanitare. Implicate în acest proces de integrare, națiunile europene sunt mai puternice și pot, cu mai multă ușurință, să răspundă  tuturor acestora. Ceea ce am realizat până acum ne îndreptățește să credem că vom găsi răspunsuri adecvate și în viitor.“
Oficialul român s-a întâlnit cu reprezentanţii Centrului de studii pentru cultura şi istoria evreilor originari din România (Dinur) de la Universitatea Ebraică din Ierusalim cu care a discutat despre modalităţile de participare a tinerilor din Israel la activităţi în România, prilej care să ducă la o mai bună cunoaştere şi apropiere între cele două ţări. Un subiect important pe agenda discuţiilor l-a constituit iniţierea unor proiecte comune între DPRRP, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi şi Dinur.
Vizita oficială a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni în Israel a mai cuprins şi o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiei AMIR şi o vizită în localitatea Rosh Pina, prima aşezare fondată de evreii veniţi din România în 1882. Oficialul român l-a întâlnit pe primarul localităţii şi pe coordonatorii proiectului de restaurare a primei aşezări înfiinţată în Israel de evreii din Moineşti cu care a avut discuţii despre stadiul proiectului, despre importanţa lui pentru istoria poporului evreu dar şi din punct de vedere al contribuţiei pe care au avut-o cei veniţi din România la construcţia statului Israel.