Publicat: 30 Aprilie, 2014 - 11:16
Share

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila KORODI, efectuează o vizită la Bruxelles, în perioada 29-30 aprilie 2014. În cadrul vizitei, ministrul Mediului s-a întâlnit cu domnul Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, precum și cu doamna Connie Hedegaard, comisarul european pentru schimbări climatice.
Ministrul Mediului din România i-a prezentat comisarului Potočnik obiectivele strategice ale Guvernului în domeniul protecției mediului, printre care: îmbunătățirea infrastructurii de mediu și reducerea decalajelor față de alte state europene, reducerea poluării, îmbunătățirea calității aerului, promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul, creșterea absorbției fondurilor europene prin POS Mediu, precum și pregătirea pentru programul operațional viitor.
În ceea ce privește pachetul privind calitatea aerului, Attila Korodi a exprimat poziția României referitoare la propunerea de reducere a emisiilor conform protocolului de la Gothenburg revizuit: ”Avem certitudinea că propunerile vor îmbunătăți considerabil calitatea aerului. În același timp însă, acestea vor reprezenta o provocare consistentă pentru țara noastră, din cauza implicațiilor financiare într-o perioadă de criză economică. România este dispusă și își dorește să facă acest pas, însă considerăm că instalațiile mici de ardere nu ar trebui incluse sub schema comună europeană”, a menționat oficialul.
Legat de acest subiect, comisarul european pentru mediu a precizat că problemele pe care le întâmpină Europa în ceea ce privește calitatea aerului sunt extrem de stringente, iar o viziune comună a statelor membre este esențială. ”Fiecare euro investit în calitatea aerului aduce după sine beneficii multiple. Este important să înțelegem că, până în anul 2020, toți trebuie să ne facem treaba și să ne concentrăm eforturile acolo unde sunt probleme. Personal îmi doresc ca până la încheierea acestui mandat, dar și după, alături de succesorul meu, România să rămână același partener de încredere care este în prezent”, a menționat Janez Potočnik.
Întâlnirea cu comisarul Hedegaard a avut ca subiect principal de discuție cadrul politicilor din domeniul energiei și schimbărilor climatice, în perspectiva anului 2030. Astfel, ministrul Korodi a arătat deschiderea autorităților române pentru discuții aprofundate pe elementele viitorului cadru 2030: ” Luarea în considerare a situațiilor specifice și a particularităților naționale reprezintă un element esențial pentru noi. Este nevoie de o partajare echitabilă, bazată pe criterii echilibrate, a eforturilor de reducere şi a costurilor aferente fiecărui stat membru”, a menționat ministrul.
Acesta a adăugat că România este unul dintre Statele Membre UE care au înregistrat o scădere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimii 25 de ani, iar acest aspect ar trebui avut în vedere în noul cadru.
”În ceea ce privește energia din surse regenerabile, România poate susține o abordare bazată pe o țintă la nivel european, însă stabilirea propriului mix energetic considerăm că ar trebui să fie apanajul fiecărui Stat Membru. Numai în acest fel România își poate asuma o țintă de 40%. Obiectivele pe eficiență energetică sunt o provocare pentru noi, în special pentru sectorul indsutrial, unde este nevoie de investiții masive în tehnologie. Din acest motiv, trebuie să căutăm împreună soluții menite să susțină efortul Satelor Membre cu un PIB/capita mai redus, astfel încât acestea să poată reduce decalajele de competitivitate. Eventuale măsuri în acest domeniu trebuie discutate după ce avem o primă evaluare a implementării Directivei privind eficiența energetică”, a subliniat ministrul român al Mediului.
De asemenea, Attila Korodi a subliniat necesitatea ca angajamentele la nivelul UE sa fie în permanentă conexiune cu progresul negocierilor globale din domeniul schimbărilor climatice, spre a fi prevenite și riscurile privind delocalizarea producției industriale din țările de la granița Uniunii Europene, cum este cazul României.
Comisarul european a fost de acord cu poziția exprimată de ministrul Mediului din România, referitoare la importanța concentrării pe aspectele privind eficiența energetică și și-a exprimat intenția de a continua aceste discuții, la un nivel mai aprofundat, în cadrul Consiliului Informal de Mediu de la Atena, de la mijlocul lunii mai.