Publicat: 14 Iunie, 2017 - 12:08

Andreea Păstârnac, fost ambasador al României în Rep. Cipru, între 2006-2011 şi actualul Ministru pentru Românii de Pretutindeni s-a aflat pentru câteva zile într-o vizită de lucru în Cipru.
În prima parte a zilei de 9 iunie a avut o întrevedere cu dl. Fotis Fotiou, Consilier Prezidențial, cu rang de ministru, pentru probleme umanitare și pentru ciprioții din afara granițelor. Discuțiile au vizat colaborarea bilaterală privind diaspora românească existentă în Cipru și comunitatea cipriotă din România.
În continuarea vizitei, ministrul român s-a întâlnit cu dna. Zeta Emilianidou, Ministrul Muncii, Protecției și Asigurărilor Sociale din Cipru. Au fost abordate teme legate de protecția drepturilor românilor aflați în afara granițelor, partea cipriotă aducând în atenție și date statistice despre situația lucrătorilor români din insulă.
În a doua parte a zilei, dna. Andreea Păstîrnac a participat la lansarea volumului „Relațiile România-Cipru, o istorie ilustrată”, autor Elena Lazăr, traducător și editor prestigios, promotor al elenismului în România. Evenimentul literar a fost organizat de Alianţa Românilor din Cipru, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Cipru şi s-a aflat sub egida Ambasadei României în Cipru.
În data de 10 iunie, la Şcoala Românească din Nicosia (proiect al Alianței Românilor din Cipru), a avut loc Închiderea Anului Școlar 2016-2017, prilej cu care ministrul Andreea Păstîrnac a oferit Diplome de Merit elevilor care participă la cursuri, dar și noi suporturi de învăţare a limbii române, atât manuale pentru clasele I-IV, cât şi CD-uri cu lecţii interactive, ca făcând parte din proiectul „Limba română, educație și comunicare”.
Ministrul a dorit să-i felicite pe profesori, pe elevi, dar și pe părinții care și-au adus copiii, în fiecare sâmbătă, la Școala Românească din Cipru.
Excelența Sa a avut amabilitatea să ne acorde şi un scurt interviu!
Andreea Păstîrnac: “…Am venit aici şi din dorinţa de a revedea comunitatea românească, comitetul Alianţei Românilor din Cipru, care a reuşit să gestioneze un proiect extraordinar – şase şcoli de limbă română în Cipru, deservind copiii români aflaţi aici, şi care între clasele I-IV au reuşit să-şi însuşească cunoştinţe de limba română. Am discutat și despre faptul că este nevoie și de o platformă de comunicare. În afară de şcoală va fi o relansare a activităţilor culturale pe care comunitatea românilor din Cipru le organizează cu autorităţile din România, dar şi cu cele de aici.”
Veronica Ivanov: Pentru noi a fost o mare bucurie să vă avem alături și sperăm să vă revedem curând!