17 august 2022

Vizita secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Republica Italiană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Gheorghe Cârciu a efectuat, în perioada 20-22 mai 2022, o vizită de lucru în Republica Italiană, la Roma, respectiv la Pescara, regiunea Abruzzo. Agenda demnitarului a cuprins întrevederi cu reprezentanţi ai mediului asociativ, cu membri ai cultelor dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, regionale şi locale italiene.

Punctul principal din prima zi a vizitei de lucru l-a constituit comunitatea românească din Italia. Astfel, la 20 mai 2022, Ambasada României în Republica Italiană a găzduit o reuniune interactivă cu reprezentanţii mediului asociativ românesc din teritoriu, în cadrul căreia secretarul de stat Gheorghe Cârciu a transmis gândurile sale de bine şi unitate în calitate de mesager pentru milioanele de români care trăiesc şi muncesc în afara graniţelor României.

La întrevedere au mai participat Valentin Făgărăşian, deputat pentru diaspora, şi Cosmin Mitrea, gerantul interimar al Consulatului General al României de la Roma.

Principalele teme de discuţie au vizat proiectele proprii ale DRP, de exemplu reluarea programului Taberelor ARC sau noutăţile din sesiunea de finanţare nerambursabilă de anul acesta destinată românilor de pretutindeni.

De asemenea, un alt subiect important de discuţie l-a constituit adoptarea recentă a proiectului de lege privind actualizarea burselor pentru românii de pretutindeni, şi anume mărirea cuantumului burselor pentru aceştia de la aproximativ 320 lei /lună la 700 de lei/lună. Totodată, continuarea dar şi demararea unor proiecte ale Guvernului în vederea reîntoarcerii şi reinserţiei socio-profesionale în România au fost un alt subiect dezbătut de către cei prezenţi.

„Împreună putem reuşi!”, acesta a fost mesajul prin care secretarul de stat i-a îndemnat pe reprezentanţii mediului asociativ românesc din Italia să depună cât mai multe proiecte la DRP şi astfel, comunitatea românească ce trăieşte departe de România să continue să îşi păstreze identitatea lingvistică, culturală şi spirituală.

Sâmbătă, 21 mai 2022, în cea de-a doua zi a vizitei sale în Italia, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a participat la binecuvântarea lucrărilor de pictură în frescă de la altarul bisericii de zid, din cadrul parohiei „Sfântul şi Dreptul Simeon şi Sfânta Prorociţă Ana”, din localitatea Pescara. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Atanasie de Bogdania, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, împreună cu un sobor de preoţi.

Alături de comunitatea românească, la acest eveniment au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, regionale şi locale: senatorul Luciano D’Alfonso, primarul oraşului Pescara, Carlo Masci, Antonio Blasioli, consilier regional şi Înaltpreasfinţia Sa Tommaso Valentinetti, Arhiepiscop de Pescara – Penne.

De asemenea, comunitatea românească din regiunea Abruzzo s-a aflat şi în centrul discuţiilor pe care secretarul de stat Gheorghe Cârciu le-a avut cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din regiune.

În cadrul întâlnirii cu Luciano D’Alfonso, membru al Senatului Republicii Italiene, secretarul de stat a vorbit despre buna colaborare dintre autorităţile române şi cele italiene în beneficiul românilor de pretutindeni. Senatorul a mulţumit demnitarului român pentru sprijinul pe care ţara noastră îl acordă concetăţenilor din afara graniţelor.

Carlo Masci, primarul oraşului Pescara, a discutat despre acţiunile derulate de români şi susţinute de către autorităţile italiene. Acesta a apreciat spiritul civic şi dorinţa românilor de a forma o comunitate strânsă, bazată pe valori comune precum limbă, spiritualitate şi cultură.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni transmite mulţumiri Ambasadei României în Republica Italiană pentru tot sprijnul acordat de-a lungul întregii vizite.

Informaţii suplimentare

*Parohia ortodoxă română Pescara „Sfântul şi Dreptul Simeon şi Sfânta Prorociţă Ana” face parte din protopopiatul Abruzzo al Episcopiei Ortodoxe Române al Italiei. În cadrul parohiei se desfăşoară diverse activităţi sociale, culturale şi funcţionează Şcoala românească a parohiei unde copiii învaţă pictura pe sticlă, desen în creion, confecţionarea de metanii şi cruciuliţe, organizarea de piese de teatru şi muzică.

Sursa foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni