31 ianuarie 2023

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman în Republica Moldova (17-19 ianuarie 2023)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a efectuat o vizită la Chişinău în perioada 17-19 ianuarie 2023, împreună cu ministrul pentru afaceri europene şi proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen.

Oficialii europeni au avut întrevederi cu Prim-ministrul Natalia Gavriliţa, cu viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu şi cu viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu.

Obiectivele principale ale vizitei au vizat reafirmarea solidarităţii depline a României şi Finlandei faţă de Republica Moldova, în contextul contracarării implicaţiilor războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi reiterarea susţinerii celor două state membre UE pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Cu acelaşi prilej, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut şi o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, precum şi o rundă de consultări politice cu Vladimir Cuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Discuţiile au avut loc pe fundalul unei agende europene complexe, marcată de pregătirea organizării unor evenimente importante, precum Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova (7 februarie, Bruxelles), cea de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene (1 iunie, Chişinău) şi cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Chişinău).

Temele abordate au vizat, în principal, asistenţa multidimensională acordată de România pentru Republica Moldova, cu accent pe avansarea procesului de integrare europeană, sprijin pentru care oficialii din Republica Moldova au exprimat aprecierea pe parcursul vizitei.

Cu ocazia întrevederilor menţionate, oficialul român a salutat angajamentul ferm al Guvernului Republicii Moldova pentru avansarea pe calea aderării la UE, pe baza unor reforme de substanţă, subliniind importanţa calităţii şi sustenabilităţii măsurilor de punere în aplicare a recomandărilor incluse în Opinia din 17 iunie 2022 a Comisiei Europene.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a reconfirmat susţinerea deplină a României pentru impulsionarea procesului de aderare la UE şi integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în Piaţa Internă a UE. Această abordare este ilustrată atât prin demersurile constante întreprinse de România la nivel european, în dialog cu instituţiile europene şi în relaţia cu statele membre UE, cât şi prin asistenţa bilaterală acordată pe linia transferului de expertiză, a transpunerii acquis-ului şi a formării profesionale a experţilor implicaţi în procesul de integrare europeană. Oficialul român a subliniat, în egală măsură, necesitatea continuării sprijinului multisectorial al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, ca stat candidat la aderarea la UE, inclusiv pentru consolidarea rezilienţei şi întărirea securităţii energetice, într-o perioadă de provocări geopolitice fără precedent.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi temele legate de situaţia de securitate, precum şi modalităţile de valorificare a oportunităţilor deschise de cooperarea regională în avansarea proceselor de reformă din statele candidate, în condiţiile deţinerii de către Republica Moldova a Preşedinţiei-în-exerciţiu a Iniţiativei Central-Europene.

Sursa foto MAE