5 octombrie 2022

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, în Regatul Spaniei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a efectuat, la 29 aprilie 2021, o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în cadrul căreia a avut consultări cu omologul spaniol, Juan Gonzalez-Barba, şi întrevederi cu Aurora Mejía, consilier diplomatic al Primului ministru, şi cu Susana Sumelzo, preşedintele Comisiei mixte pentru UE din cadrul Parlamentului spaniol.

Vizita a avut ca scop continuarea dialogului bilateral în vederea pregătirii primei şedinţe comune de guvern, în contextul aniversării, în acest an, a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două state, şi discutarea subiectelor de interes comun aflate pe agenda europeană.

În plan bilateral, discuţiile au evidenţiat stadiul excelent al relaţiei bilaterale dintre cele două state, aflate la un nivel de Parteneriat strategic, precum şi dorinţa comună pentru marcarea de o manieră mai vizibilă a iniţiativelor comune în plan bilateral şi european.

În vederea utilizării potenţialului real de cooperare dintre cele două state, ambele părţi au exprimat interesul pentru intensificarea cooperării economice şi sectoriale, inclusiv din perspectiva încurajării investiţiilor reciproce şi revenirii rapide la nivelul schimburilor comerciale bilaterale şi al investiţiilor înregistrate înainte de pandemie.

Secretarul de stat Iulia Matei a subliniat, de asemenea, contribuţia esenţială a comunităţii româneşti la viaţa socială şi economică a Regatului Spaniei, fapt confirmat şi de interlocutorii spanioli, care au apreciat nivelul foarte bun de integrare a cetăţenilor români în ţara gazdă. De asemenea, partea română a reiterat doleanţele pe care comunitatea română din Spania le transmite constant în privinţa obţinerii dublei cetăţenii.

În seria evenimentelor menite să marcheze aniversarea celor 140 de ani de relaţii diplomatice, secretarul de stat Iulia Matei a inaugurat, alături de omologul spaniol, o expoziţie de documente şi fotografii de arhivă ilustrând momente semnificative din istoria cooperării bilaterale.

Discuţiile secretarului de stat român cu omologul spaniol au prilejuit şi oportunitatea unui schimb de opinii mai aprofundat cu privire la principalele teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent asupra coordonării în contextul pandemiei de COVID-19, Conferinţei privind viitorul Europei, aspectelor sociale, inclusiv în perspectiva Summit-ului Social de la Porto, evoluţiilor referitoare la dubla tranziţie climatică şi digitală, politicii UE în domeniul migraţiei, relaţiilor UE-UK, precum şi cu privire la agenda externă, în mod deosebit procesul de extindere a UE şi Politica de Vecinătate a Uniunii, pe dimensiunile estică şi sudică.

Ambii interlocutori au subliniat importanţa menţinerii coordonării la nivel european cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19, evidenţiind aspectele care necesită în continuare eforturi din partea statelor membre, precum accelerarea campaniilor de vaccinare, consolidarea capacităţii de producţie şi distribuţie de vaccinuri, precum şi menţinea funcţionalităţii pieţei interne a Uniunii.

De asemenea, cei doi oficiali au reafirmat importanţa relansării economice în contextul post-criză, subliniind relevanţa noilor instrumente agreate la nivel european în cadrul perioadei de programare 2021-2027, precum şi importanţa obiectivelor vizând dubla transformare climatică şi digitală pentru dezvoltarea Uniunii în perspectivă. În ceea ce priveşte aspectele sociale, partea română a punctat importanţa principiilor Pilonului Drepturilor Sociale şi a Planului de Acţiune pentru implementarea acestora.

În ceea ce priveşte Conferinţa privind viitorul Europei, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat susţinerea pentru perspectiva apropiatei sale lansări, la 9 mai 2021, şi a reiterat sprijinul României pentru dezbateri cât mai consistente care să conducă la consolidarea solidarităţii, a unităţii europene şi a rezilienţei UE în faţa crizelor, în beneficiul cetăţenilor europeni. A evidenţiat importanţa unor rezultate pragmatice în aplicarea politicilor europene, în linie cu obiectivele Agendei Strategice a UE 2019-2024, ajustate lecţiilor învăţate la nivel european în gestionarea actualei pandemii.

În contextul discuţiilor privind agenda externă a Uniunii, secretarul de stat român a reafirmat sprijinul României pentru avansarea politicii de extindere, cu evidenţierea valorii strategice a acesteia pentru stabilitatea şi securitatea continentului european, evidenţiind, totodată, necesitatea respectării de către statele candidate a angajamentelor în îndeplinirea criteriilor de aderare. În context, secretarul de stat a subliniat susţinerea României pentru demararea efectivă a negocierilor cu Albania şi R. Macedonia de Nord, prin organizarea cât mai curând posibil a primelor conferinţe interguvernamentale de aderare cu aceste ţări.

Secretarul de stat român a exprimat susţinerea României pentru o politică de vecinătate solidă, eficientă şi adaptată specificităţilor regionale, care să ia în considerare progresele înregistrate şi nivelul de ambiţie al statelor partenere, cu asumarea de către UE a unui angajament solid în proiectarea stabilităţii ţi securităţii. Totodată, secretarul de stat român a subliniat imperativul conservării echilibrului între dimensiunea estică şi cea sudică în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.