18 august 2022

Vizita secretarului de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă în Republica Chile

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a efectuat o vizită în Republica Chile, în perioada 23-24 mai 2022, pentru consultări politico-diplomatice.

Programul a cuprins primirea la ministrul relaţiilor externe Antonia Urrejola Noguera, întrevederea cu ministrul economiei, dezvoltării şi turismului Nicolas Grau Veloso, precum şi o rundă de consultări politico-diplomatice cu vice-ministrul pentru politică externă Ximena Fuentes Torrijo şi alţi înalţi oficiali din Ministerul de Externe al Republicii Chile.

În cadrul consultărilor politico-diplomatice au fost discutate aspecte referitoare la dinamica relaţiilor româno-chiliene şi a fost reiterată voinţa comună privind dezvoltarea şi aprofundarea dialogului politic, inclusiv prin contacte directe la nivel înalt. Chile este un partener like-minded al României şi al UE în regiunea Americii Latine, iar discuţiile au vizat modalităţile de consolidare atât a relaţiilor bilaterale, cât şi a cooperării în formate multilaterale, în vederea promovării multilateralismului eficient şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Agenda consultărilor a mai inclus teme de cooperare bilaterală economică şi sectorială, ce vor fi aprofundate în perioada următoare. În context, oficialul român a reiterat sprijinul României pentru semnarea cât mai rapidă a Acordului modernizat de asociere UE-Chile.

La rândul său, partea chiliană a reiterat sprijinul pentru procesul de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi a exprimat disponibilitatea de a oferi expertiză pe parcursul procesului de negociere.

Întrevederile au prilejuit un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluţiile recente din regiunea Mării Negre şi din America Latină.

Sursa foto MAE