25 aprilie 2024

Vizita secretarului de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă în Statul Israel şi în Palestina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a efectuat, în perioada 17-18 noiembrie 2021, o vizită de lucru în Statul Israel şi în Palestina.

În Statul Israel, oficialul român a avut întrevederi cu Tamar Zandberg, ministrul protecţiei mediului, şi a avut consultări politico-diplomatice cu Alon Ushpiz, director general al MAE israelian, şi cu alţi înalţi oficiali din Ministerul Afacerilor Externe.

Discuţiile cu oficialii israelieni au permis efectuarea unui schimb de opinii cu privire la mediul de securitate internaţional, acestea axându-se asupra regiunii Orientului Mijlociu, dar şi asupra metodelor optime de gestionare a ameninţărilor comune. Totodată, a fost punctată buna cooperare dintre România şi Israel în cadrul forurilor internaţionale.

În discuţiile cu ministrul mediului şi cu directorul general din MAE israelian, secretarul de stat Cornel Feruţă a evidenţiat soliditatea şi nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale româno-israeliene şi a punctat oportunităţile de colaborare dintre cele două state. Oficialii au agreat asupra necesităţii elaborării unor proiecte comune şi efectuării unor schimburi de experienţă între specialiştii din România şi Israel, în diverse domenii de interes comun.

În Palestina, demnitarul român a avut consultări politico-diplomatice cu Amal Jadou, vice-ministru în cadrul MAE palestinian, Ahmed Majdalani, membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, şi cu Majdi Khaldi, consilier al Preşedintelui Mahmoud Abbas.

În dialogul cu interlocutorii palestinieni, demnitarul român a reiterat poziţia constantă a României de susţinere a soluţiei celor două state, precum şi respingerea oricăror măsuri unilaterale. Totodată, secretarul de stat român a subliniat necesitatea implementării unor măsuri de sporire a încrederii între părţi, care pot conduce la crearea unui context potrivit reluării dialogului direct, şi a reiterat sprijinul României în acest sens.

În ceea ce priveşte relaţia bilaterală, diplomatul român a salutat dinamica pozitivă a dialogului politico-diplomatic şi a exprimat speranţa că şi cooperarea în domenii sectoriale de interes comun va fi intensificată şi diversificată pe viitor.