Publicat: 10 Februarie, 2012 - 11:54
Share

Un grup de elevi de liceu a reușit recent să treacă prin Parlamentul European un nou act legislativ controversat din domeniul legislației privind libertățile civile - Directiva privind identificarea personală. Conform noului act legislativ, cetățenilor li se vor implanta microcipuri din motive medicale, de identificare și de securitate.

Dar această directivă e una care nu va fi niciodată pusă în aplicare. Este vorba despre un studiu de caz fictiv care are loc în cadrul unui joc de rol, care permite tinerilor din diferite grupe de vârstă să joace rolul unui deputat în Parlamentul European timp de câteva ore.

Jocul se poate desfășura cu 16 până la 32 de participanți. Aceștia sunt împărțiți în patru grupuri politice imaginare (Solidaritate, Ecologie, Libertate și Tradiție) și lucrează pe două studii de caz - o directivă privind solidaritatea în domeniul apei și una privind identificarea personală. Jocul permite tinerilor să învețe într-un mod practic și inovativ modul în care Parlamentul European studiază, modifică și, în final, adoptă acte legislative care influențează viața cotidiană a milioane de cetățeni ai Uniunii Europene.

Dorota Pinczuk, profesor al unui grup de elevi polonezi care au participat la acest joc, a lăudat valoarea sa educațională. „Pe parcursul jocului, elevii pot să înțeleagă cum se formează alianțe, cum se negociază cu alte instituții și cum se comunică cu mass-media", a declarat aceasta. „Participanții", a adăugat ea, „învață, de asemenea, că nu pot acționa doar conform propriilor opinii, ci că trebuie să țină seama și de opiniile celorlalți pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător."

Jocul de rol este doar unul dintre diversele instrumente interactive multimedia care pot fi găsite la recent inauguratul Parlamentarium - Centrul pentru vizitatori al Parlamentului European. Primul centru de acest fel care este integral accesibil în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE, Parlamentarium oferă vizitatorului o imagine asupra funcționării și istoriei Parlamentului European și ale celorlalte instituții ale UE.

Vizitatorii pot participa la jocul de rol și, printre altele, pot avea plăcuta ocazie de a viziona imagini proiectate din Hemiciclu pe un imens ecran digital circular. Vizitatorii pot, de asemenea, să asiste la dezbateri, să urmărească procesul de votare și să afle cum se derulează procesul legislativ al UE.

Centrul, situat în inima cartierului european de la Bruxelles, în clădirea Willy Brandt a Parlamentului European, este deschis tuturor cetățenilor, gratuit, șapte zile pe săptămână.

Centrul este deschis deopotrivă pentru persoane individuale, familii și grupuri, iar dotările au fost concepute într-un mod pe deplin accesibil celor cu nevoi speciale.  Pentru vizitatorii cu mobilitate redusă, de exemplu, centrul oferă acces în toate spațiile pentru cărucioarele cu rotile. Pentru persoanele cu deficiențe de văz, se pun la dispoziție ghiduri media cu fișiere audio speciale. Sunt disponibile și hărți tactile Braille, iar accesul câinilor însoțitori este permis.  Pentru persoanele cu deficiențe de auz, ghidurile media dispun de fișiere video în limbajul semnelor.

Parlamentarium a înregistrat un succes rapid la public. În primele trei luni de la deschidere (de la mijlocul lui octombrie 2011 la mijlocul lui ianuarie 2012), Parlamentarium a atras circa 62 000 de vizitatori.