Publicat: 28 Septembrie, 2016 - 15:48
Share

”Anual, în România, mor 42.000 de oameni din cauza fumatului. Asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, spunea recent tânărul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-o declaraţie dramatică, menită să zdruncine conştiinţa românilor şi să le abată atenţia de la epidemia de rujeolă, preţul medicamentelor şi viermii care colcăie prin spitale. 

Intamplator sau nu, cu doi ani mai devreme, ministrul sanatatii in Franta, Marisol Touraine, declara la randul ei: “Anual, in Franta, mor 73.000 de persoane din cauza fumatului. Echivalentul prabusirii zilnice a unui avion de linie, cu 200 de persoane la bord.” (http://social-sante.gouv.fr/IMG/pdf/250914_-_Discours_Marisol_Touraine_-... )

“Aproape plagiat”, s-ar putea zice, in contextul in care moda copiatului fara citarea surselor face ravagii printre demnitarii contemporatni, fie ei politici s-au tehnocrati. In realitate, sursa pare a fi aceeasi. Autorii scriptului citit de pe prompter cu mai mult sau mai putin talent, de diversii ministri ai sanatatii din diversele tari, au reusit sa convinga autoritatile ca aceasta abordare de PR e infailibila: atentia publicului este intreptata catre o cauza nobila, combaterea fumatului, in timp ce problemele reale ale sistemelor de sanatate trec pe planul al doilea. In subsidiar, desigur, e vorba si - sau, mai ales- de bani.

Dar, cine sunt autorii? Aceiasi cu semnatarii “Strategiei 2035 Romania fara tutun”, pe care au incercat, fara succes, sa o lanseze la inceputul lunii septembrie, la Cotroceni. Numai ca, spre deosebire de ministrul Voiculescu, seful statului nu s-a lasat prins in capcana si, in discursul sau, a subliniat in mod repetat necesitatea preventiei, educatiei, alegerii informate si a dialogului.
 
Documentul este semnat de niste “ONG-uri din Washington și de la Bruxelles“ care, conform informațiilor publicate de Profit.ro,  avanseaza autorităților, ca masuri antifumat, «includerea produselor antinicotină pe lista medicamentelor compensate și creșterea prețului la țigări astfel încât, în 2035, să fie "prima generație fără tutun", la vârsta majoratului, pornind de la copiii care se vor naște anul viitor». Potrivit acelorasi surse, «propunerile au fost avansate autorităților române într-un document în care este arătat că sistemul național de asigurări de sănătate acoperă în prezent tratamente clinice pentru renunțarea la tutun, dar că produsele anti-nicotină nu sunt compensate de la buget, în farmacii». De altfel, se pare ca introducerea plasturelui anti-nicotină și a altor produse anti-tutun pe lista medicamentelor compensate a fost si este inca analizată la nivel guvernamental. (http://www.profit.ro/stiri/masuri-anti-fumat-avansate-autoritatilor-prod...)
 
Calea banilor  sau “follow the money”
 
Si, totusi, cine sunt aceste ONG-uri, “din Washington si Bruxelles”, cine le finateaza si ale cui interese le reprezinta?
 
O scurta cercetare pe internet arata ca ENSP – European Network for Smoking Prevention este  finantata de organizatiile membre si de Comisia Europeana, fiind formata din medici si experti in sanatate. In Romania, printre membrii retelei se numara: Romanian Network for Smoking Prevention, Aer Pur Romania, Romanian Prevention Forum, United Youth Association. Oficial, finatarea este obtinuta din cotizatii, care variaza de la 50 de euro pentru persoanele fizice la 1500 euro pentru coalitiile nationale.
 
De unde au organizatiile din Romania bani sa plateasca taxa de membru…? Google zice ca Aer Pur e finantat, intre altele, de Asta Zeneca, Boehringer Ingelheim etc., Forumul roman de preventie de Astra Zeneca, Sanofi si alte companii farma, Asociatia Tineri Uniti de MedHuB, o agentie de PR si una de publicitate… Cea mai activa si mai galagioasa organizatie antitutun a fost, in ultima vreme, mai ales pe Facebook, Coaliția România respiră, formată din mai multe ONG-uri despre care nu știe nimeni din ce surse sunt finanțate, dar care, ciudata potriveala, își desfășoară activitatea în sediul Asociației Române a Producătorilor de Medicamente Generice, reprezentanta Coalitiei,  Ramona Brad, avand chiar o stransa relatie de familie cu cel care conduce Asociatia.
 
Asa cum am s-a mai scris, purtător de lance in aceasta batalie pentru scopuri nobile este, desigur, medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonator al programului național Stop fumat, finanțat din banii proveniți din acciza la tutun. Doamna doctor prescrie medicamentele antifumat cărora le face reclamă pe internet (https://www.youtube.com/watch?v=8DTBIzwwj9I) printre care Champix și Zyban, cu efecte adverse grave, care pot merge pana la suicid, dar cu eficiență în privința renunțării la cel mai grav viciu al umanității. De asemenea, tot dumneaei redactează sau intarzie redactarea reglementarilor privind industria tutunului, ca tactica de subminare din interior. Sa rezumam: vindem medicamente antifumat pe internet, încercăm să le punem pe lista compensatelor, iar in paralel blocăm transpunerea unei Directive europene obligatorii și, implicit, întreaga piața legală a țigărilor, demonizând industria tutunului. Sună a încercare de a distruge o piață în favoarea alteia. De fapt, suna a subminare a economiei naționale în favoarea intereselor personale, totul însă pentru o cauza nobila, aparent dincolo de orice comentarii.

„Cum dormiti noaptea?”

Zilele trecute, bucătarul Adrian Hădean ii întreba pe parlamentari dacă sunt plătiți de industria tutunului ca sa modifice legislatia antifumat. In afara binelui public declarat, ar fi interesant de știut ce îi mai mână în luptă pe bucătarul Hădean, pe Amalia Nastase, fosta promoterita de tigari Kent, sau, pe membrii ONG-urilor coaliției România Respiră, care ii supun pe parlamentari unui adevărat linșaj Facebook-ist. Și de unde au bani de traininguri în care sunt învățați ce să facă în relația cu „oamenii satanei”, adică reprezentanții companiilor de tutun, „care arata bine, par rezonabili si te fac pe tine, activist, sa te simți bătrân, morocanos si intolerant”?. Când se sfârșesc argumentele, se arată în cursul cu pricina, apelati la morala si loviti direct sub centura cu întrebarea: „Cum dormiți noaptea, știind că omorâți oameni?” (vezi foto de la cursul susținut la Palatul Parlamentului, unde chiria unei săli pentru câteva ore costă mii de euro).

Nu știm cum dorm noaptea cei din industria tutunului, dar măcar știm cine sunt, unde au cartea de muncă și cui plătesc taxele. Despre echipa binelui, însă, habar n-avem în ce ligă joacă, cine o finanțează și care îi sunt obiectivele. Cine stă în spatele Magdalenei Ciobanu, a Aureliei Cristea și a celor- clamate, dar pe care nu le-a numarat nimeni-, 250 de ONG-uri antifumat, apărute peste noapte, din neant, care fac agenda publica si ii scriu discursurile Ministrului Vlad Voiculescu?

Cu atat mai greu de justificat “batalia” cu cat, chiar potrivit ENSP (http://www.ensp.org/extra/smoke-free-europe/infographic.html ), Romania nu e in topul tarilor cu cel mai mare consum de tigarete, in majoritatea statelor membre exista inca spatii separate pentru fumatori si suntem pe primul loc in ceea ce priveste cresterea preturilor la tigarete, din din 2005 si pana in prezent: 230%!!!

Potrivit ziarului “The Guardian”, s-ar parea ca traim in epoca “post-adevar”, in care faptele nu mai conteaza pentru ca “nu vand”. In locul faptelor si adevarului, reflectate pana cum cativa ani in rezultatul muncii jurnalistice, este preferata viralizarea emotiilor, pe retelele de socializare, in stil american. Mai  ales atunci cand “subiectul este prea tare ca sa fie verificat”, se dau stiri “pe surse”, raspandite apoi endemic printr-un simplu click, intr-o intreaga retea. Si chiar daca, ulterior, cineva retracteaza, raul a fost facut si nimeni nu e responsabil. (https://www.theguardian.com/media/2016/jul/12/how-technology-disrupted-t...)

Format: 

Rubrici: