Publicat: 30 Ianuarie, 2018 - 19:08

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au distribuit, marți, centrului maternal "Casa noastră", din satul Podgoria, jud. Prahova, mai multe pachete cu alimente de bază, dulciuri, haine, produse de igienă personală și pampers. În prezent, în centru maternal locuiesc 3 mame, 7 copii minori și o bătrână de 70 de ani. De altfel, centrul maternal "Casa noastră" oferă cazare permanentă acestor persoane care se află în imposibilităţi financiare.

"Am venit aici in sprijinul Parintelui Paroh din satul Podgoria. Noi, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului ne aflam pentru prima data, aici. Am venit sa il sprijinim pe Parintele Paroh cu alimente, haine pentru persoanele pe care le are aici la acest centru social. Aici sunt cu precadere mame, copii, dar si batrani care trec printr-o criza, persoane care au probleme sociale, persoane care aici la Parinte si-au gasit un adapost, un loc unde gasesc hrana. Copiii sunt sprijiniti sa ajunga la scoala, chiar este un copil care invata foarte bine, are rezultate foarte bune la invatatura. Dorim sa-i sprijinim mai departe pe acesti copii, sa le oferim rechizite, ghiozdane, hrana si sa ii sprijinim sa termine scoala. Sansa lor pentru a iesi dintr-o asemenea situatie este educatia. Marele lor beneficiu consta in implicarea  Bisericii in educatia acestor persoane, le sprijina din toate punctele de vedere", a subliniat Dănuț Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

"Scopul centrului este acela de a oferi gazduire permanenta, hrana, ajutor sprijin duhovnicesc, sprijin emotional mamelor si copiilor minori ai acestora care se afla intr-o perioada grea a vietii lor. Cu toate ca parohia noastra este una mica si saraca, totusi cu ajutorul lui Dumnezeu reusim sa avem grija de oamenii acestia, caci altfel nu ar avea unde sa stea. Singurul lor sprijin acum nu este altul decat biserica prin cladirea pe care noi le-o punem la dispozitie, nu fara foarte mari eforturi, cel mai adesea venite din partea voluntarilor, din partea sponsorilor sau din partea altor oameni cu credinta. Misiunea este cu atat mai grea cu cat satul este foarte mic, copiii de varsta scolara sunt si ei foarte putini, iar biserica, parohia noastra aici pe plan local face un lucru foarte bun intrucat copiii de la noi din centru merg la scoala din localitate si astfel intregesc numarul minim de copiii pentru a functiona scoala. Aproape sunt singurii copiii din zona care merg la scoala, oricum invata in clase simultane pentru ca nu mai sunt copii, populatia este foarte imbatranita, nici la biserica nu prea mai are cine sa vina. Multi dintre ei au plecat la Domnul, multi s-au mutat pe la Ploiesti, iar nepotii nu vor sa locuiasca aici, suntem intr-o zona izolata, conditiile pentru un loc de munca sunt practice inexistente. Oamenii sunt majoritatea pensionari CAP, au pensii foarte mici", a declarat preotul paroh Spataru Gheorghita, de la Parohia Podgoria, Protoieria Urlati.

Cele trei mame și copiii lor au povestit voluntarilor CMN ca au gasit un real ajutor la centrul maternal "Casa noastra", unde părintele Spataru Gheorghita isi da toata silinta sa nu le lipseasca nimic.

"Am ajuns aici cu recomandare de la Protectia Copilului. Am stat in Valenii de Munte, tot intr-un centru social, am plecat de acolo la Parintele Tanase, dupa care am ajuns aici. Aici mi se ofera o locuinta, caldura, alimente, copiii merg la scoala. Cel mai important e sa avem copiii alaturi. Datorita Parintelui, de aici, am copiii alaturi, daca nu era Parintele, copiii mei nu erau langa mine. Cea mai mare este clasa a -II-a si cealalta are 1 an si 6 luni. Sa-I dea Dumnezeu sanatate Parintelui", a declarat o mămică aflată în centrul maternal "Casa noastra".

Copilașii aflati la centrul maternal au inteles ca scoala este cea mai buna alegere pentru a-si asigura viitorul si lupta sa invete cat mai bine. 

"Azi, la scoala a fost foarte frumos, am scris si am colorat. Doamna ne-a dat test si m-am descurcat. E bine la scoala, imi place, am multi colegi, ma inteleg cu ei. Cand pleaca doamna la cancelarie eu stau in banca cuminte, mananc cornul si laptele. E foarte bine la Parintele, de aduce ghizodane, alimente, lucruri", a spus micutul Florin.

"Am crescut 18 ani la Casa de copii si apoi am mers la parinti care m-au maritat, au zis sa imi fac si eu o familie. N-a fost sa fie, am facut copil si probleme. Am zis sa imi cunosc fratii, i-am cunoscut, pe mama, pe tatal meu l-am apucat foarte putin. Am tata vitreg, nu prea am trait bine. Am zis sa nu creasca si copilul meu la casa de copii cum am crescut eu, foarte chinuita. Trebuie sa mai umblu prin doctori ca am probleme de sanatate. Cu Dumnezeu inainte si cu Taica Parinte in ajutor. Copilul meu e in clasa I, ii place sa invete, sa faca si el macar 12 clase. Sa nu fie si el cum am fost eu. Sa ii fie bine", a mentionat Stefania, o alta mămica.

"Imi place la scoala, este importanta. Parintele ma ajuta", a spus copila Denisa.

"A fost bine azi la scoala. Am colorant. Mami are grija de mine. Parintele ne aduce dulciuri, alimente", a susținut Vladut.

Pe viitor, preotul paroh Spataru Gheorghita are în vedere construirea unei noi clădiri pentru ajutorarea mai multor persoane, în condiţii cât mai bune.

"Perspectivele de viitor, de a atrage investitori sau tineri care sa vina sa locuiasca la noi in sat sunt foarte, foarte mici. Cu toate acestea, multumim lui Dumnezeu ca putem sa facem un lucru bun. Copiii ajung la noi prin recomandarile altora, de la mamele care au fost aici si au plecat si cei mai multi recomandati de Protectia Copilului, ei fiind primii care afla de necazurile mamelor si atunci pentru a nu desparti mamele de copii, ne suna si ni-i aduc aici. Majoritatea copiilor si a mamelor de aici sunt aduse prin Protectia Copilului. Cladirea in care functionam acum este intr-o stare avansata de degradare si nu este proprietatea noastra a bisericii, este a Consiliului Local. Posibilitatile de a investi intr-un lucru care nu este al tau sunt complexe si foarte birocratice, de aceea am hotarat impreuna cu Consiliul Parohial, impreuna cu alti sponsori si binefacatori ai nostri sa ne apucam sa construim un centru maternal nou. Centrul va avea pentru inceput 4 case si un corp administrativ, va oferi conditii moderne, civilizate de trai, astfel incat gandul nostru este ca atunci cand constructia va fi gata cu ajutorul lui Dumnezeu sa reusim sa-l licentiem. Oricum, parohia Podgoria este acreditata ca furnizor de servicii sociale", a anunțat părintele paroh Spataru Gheorghita, de la Parohia Podgoria, Protoieria Urlati.

Centrul maternal a fost înfiinţat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și este sprijinit de către Arhiepiscopia Bucureştilor şi de diferite persoane binevoitoare care oferă donaţii pentru o funcţionare cât mai bună. Speranța părintelui paroh Spataru Gheorghita este ca numărul sponsorilor să crească, iar ajutorul lor să fie cât mai consistent și astfel mai multe persoane să fie ocrotite și alinate.

"In primul rand vreau sa ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca mi l-a scos in cale pe Parintele Ciprian Gradinaru, in al doilea rand, am ramas complet uimit de activitatile care prin prisma domniei sale au loc in mai multe locuri in tara. Copii saraci, mame abandonate, mi-a placut sa prezint acest caz pe care il stiam din trecut, chiar aveau nevoie de ajutoare si au nevoie in continuare pentru constructia unui nou centru. Sper cu aceasta ocazie sa se auda in mai multe locuri in tara si poate mai multi oameni sa ajute mai mult, asa cum voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului fac pentru copii si pentru oameni", a subliniat Iulian Tanase, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Localizare: