Publicat: 31 Mai, 2019 - 08:00

300 de elevi din satul Larga Noua si din localitatea Doina din Republica Moldova au fost beneficiarii campaniei de "Preventie si educatie pentru sanatate", desfasurata de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Actiunile au fost organizate la Scoala Gimnaziala "Alexandru cel Bun" si la Scoala Gimnaziala "Ion Luca Caragiale", din raionul Cahul. La finalul activitatii toti elevii au primit produse de igiena personala din partea voluntarilor.

Profesorul Viorica Curjos, directorul Scolii Gimnaziale "Alexandru cel Bun", a declarat: "Activiatea de astazi vine ca o completare a disciplinelor de studiu desfasurate in cadrul institutiei noastre precum: dezvoltarea personala, biologie, stiinte, etc. Dat fiind faptul ca elevii cunosc deja unele notiuni si dupa cum s-a observat a fost o activitate interactiva in care copiii si-au exprimat gandurile, parerile, chiar au venit cu unele intrebari. Le vor fi utile cele invatate astazi pentru a aplica in viata, pentru a-si invata fratii, surorile. Vizita de astazi este o initiativa necesara si frumoasa pentru noi cei din Basarabia, pentru ca ne da un imbold sa nu uitam cine suntem, de unde venim si ca mai suntem sustinuti de fratii de dincolo de Prut".
O eleva a punctat: "A fost o activitate foarte interesanta, fascinanta, am aflat foarte multe despre igiena noastra personala, igiena nasului, igiena posturala, despre furie, despre igiena dentara. Si colegii mei au fost extrem de fascinati si a fost un dialog, copiii puneau diferite intrebari, deoarece jocul este o cale eficienta de a invata copilul".
In acelasi context, un elev a adaugat: "Socot ca au fost lucruri foarte importante pentru noi, deoarece nu aveam prea multa posibilitate sa vina la noi in scoala cineva care sa ne invete ceva corect despre igiena noastra personala. A fost ceva nou pentru mine pentru ca niciodata nu am auzit explicit despre igiena noastra. Am aflat ca noi putem avea un mod de viata sanatos".

Profesorul Maria Culea, director la Scoala Gimnaziala „Ion Luca Caragiale”, a afirmat: "Este o activitate binevenita din care am invatat foarte multe lucruri de care sa tinem cont zi de zi, atat adulti, cat si copiii. Este important pentru noi sa crestem o generatie sanatoasa si avem nevoie de toate sfaturile pe care ni le-au dat medicii voluntari".

Psihoterapeutul Raluca Simion, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a subliniat: "Fiind mai multe categorii de varsta, mi-am adaptat discursul in functie de nevoile elevilor si am inceput gradual cu o poveste despre furie si cum o putem gestiona continuând, mai apoi, cu ce este fenomenul de bullying si terminând cu o serie de tehnici practice prin care elevii, atat cei mari, cat si cei mici, pot sa se controleze atunci cand experimenteaza furie sau sunt victimele bullyingului".

Medicul stomatolog Claudia Buduna, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a specificat: "Le-am vorbit copiilor despre igiena danturii, le-am prezentat tehnica de periaj corecta. Copiii m-au impresionat, aveau unele notiuni, au pus intrebari, le-am punctat ceea ce nu stiau, le-am spus de cate ori sa vina la medicul stomatolog, nu doar atunci cand au probleme, ci de doua ori pe an este important sa mearga la stomatolog!".

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a menţionat: "Oamenii de aici sunt foarte deschisi, primitori. Sunt placut inpresionat de faptul ca ei cunosc aceste notiuni de igiena generala, iar ceea ce i-a bucurat pe elevi, cat si pe dascalii de aici, a fost ca le-am intarit aceste informatii, deoarece au fost prezentate de medici specialisti in toate aceste domenii de preventie in sanatate. Este o activitate in care la fel ca cea anterioara am primit un feedback foarte bun". 

Preotul Paroh Alexandru Budeanu, de Biserica „Sfantul Pantelimon”, din Doina, a concluzionat: "Foarte bine s-au prezentat voluntarii de la Catedrala Mantuirii Neamului, ne pare foarte bine ca au reusit sa ajunga si la noi, cam departe, dar totusi cu mare dragoste si bucurie i-am asteptat ca sa vina, sa ne impartaseasca din experienta lor, iar noua nu ne ramane decat sa luam aminte la cele care au fost spuse de acesti minunati voluntari care ne-au prezentat acest program deosebit pentru copiii nostri". 

Activitățile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului in Republica Moldova se desfășoară cu inalta binecuvântare a Preafericitului Patriarh Daniel si binecuvântarea Preasfintitului Veniamin Episcopul Basarabiei de Sud.

 

Tag-uri Geo: