Publicat: 7 Aprilie, 2018 - 12:00

În Vinerea Mare, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului şi grupului psaltic Anastasis i-au vizitat şi mângâiat pe pacienții Centrului de Îngrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie”. Voluntarii le-au oferit pacienţilor daruri constând în icoane, candele, articole vestimentare și produse alimentare, printre care şi un coș cu ouă roșii pentru a aduce bucuria sărbătorilor pascale în sufletele lor. Este vorba despre pacienţi bolnavi de cancer, în stadii avansate ale bolii, cu suferiţe mari, dar cu credinţa nestrămutată că fiecare clipă trăită pe pământ, alături de cei dragi, este un dar divin şi că după toată suferinţa vor primi mântuire.

Voluntarii și corul Paraclisului CMN au fost întâmpinați de Adriana Căruntu, directorul Centrului.

 

"O mare bucurie am simtit astazi angajatii Centrului, dar si pacientii pentru ca in cadrul institutiei noastre, astazi au rasunat cele mai frumoase cantari pascale. De asemenea, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au venit cu multa bucurie si dragoste si au impartit daruri traditionale de Paste si le multumim. Cred ca este o dovada adevarata de comuniune si de ajutor efectiv in a trece cu bine in aceasta perioada cand toata lumea sta cu familia si se bucura, iar dansii se afla in suferinta. E bine sa ii inconjuram cu dragoste si sa fim alaturi de ei. Astazi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au reusit sa aduca bucurie si speranta", a declarat dr. Adriana Carun.

Grupul psaltic Anastasis a interpretat pentru pacienții de la Centrul Sf. Nectarie pasaje din Prohodul Domnului și alte cântări specifice Postului Mare și Învierii Domnului.

Un moment emoționant din cadrul vizitei a fost acela în care un vârstnic de la centru și-a manifestat bucuria și recunoștința față de vizitatori interpretând pasaje din Prohodul Domnului pe care le știa din vremea în care a fost cântăreț bisericesc.

"Stiu multe cantari din perioada Pastelui din 1963 cand am cantat prima data la strana alaturi de cei mai varstnici. Nu mi-a placut in viata mea mandria, sa stiti ca mandria e un pacat de moarte. Sa fiti buni ca celor mandri Dumnezeu le sta impotriva, celor smeriti, cuminti, le da har. Toate cuvintele astea le-am pentru ca de peste 50 de ani sunt in permanenta la biserica, dar in timpul asta nu am stat doar la strana, am facut ce a fost de facut in curtea bisericii. Am fost cantaret la biserica si ca muzica bisericeasca frumoasa si melodioasa nu exista. Care ati ales calea bisericii, e foarte bine, tineti-o tot asa", a indemnat un pacient.

"Ne-am bucurat foarte mult ca voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului au fost alaturi de noi si nu ne uita in clipele acestea grele pe care le parcurgem. Particip la slujba, de cate ori se face Maslu, participam, insa suntem sub tratament si uneori mai lipsim. Am evlavie la Sfantii Mihail si Gavril", a spus o pacientă.

"Suntem aici la Centrul Sfantul Nectarie pentru prima data. De ce astazi? Astazi, in Vinerea Mare pentru ca in urma cu o saptamana am stabit cu Doamna Director a Centrului sa ii vizitam pe varstanicii de aici, pe acesti oameni care desi se afla intr-o situatie foarte, foarte dificila cand practic, pentru fiecare clipa din viata ii multumesc Bunului Dumnezeu ca sunt inca aici pe Pamant, alaturi de cei dragi. M-a impresionat foarte mult si faptul ca, vedeti, desi au problemele pe care le au, nu uita sa se gandeasca la Bunul Dumnezeu, la Sfinti, la Biserica si sa isi lege si ultima farama, ultima picatura din viata de Biserica si de mantuire. A fost o activitate impresionanta, cu greu ne-am abtinut sa nu ne curga lacrimile. Noi am adus cateva produse traditionale de Pasti care sa ii bucure, dar, din pacate, in unele cazuri nu am putut face altceva decat sa le lasam langa niste persoane cu care noi nu puteam comunica pentru ca starea de sanatate era precara. Bucuria mare este ca am reusit sa ajungem aici, vom mai reveni si as dori sa ii multumesc din tot sufletul Doamnei Director care nu ii uita pe acesti batrani", a subliniat Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.