Publicat: 23 Aprilie, 2019 - 10:05

Presedintele Asociatiei Medicale Romane, academician Constantin Ionescu-Targoviste, a premiat in cadrul Congresului anual activitatea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, premiul fiind oferit pentru implicarea sociala in aria medicala, fiind evidentiate cu acest prilej programele de voluntariat si de colaborare intre Patriarhia Romana si Ministerul Sanatatii.
 
Academician Constantin Ionescu-Targoviste, Presedintele Asociatiei Medicale Romane, a declarat: "Voluntariatul venit din partea Bisericii inseamna ca acesteia ii pasa de oameni, ca doreste sa fie aproape de oameni, sa ii ajute si spiritual ca este multa nevoie de spirit in timpururile noastre si daca se poate si material sau cu un ajutor medical care poate rezolva o problema altfel. Este binevenita si daca va continua poate se va amplifica, va aduce roadele pe care ne asteptam sa le aduca orice lucru bun. Cam aceasta ar fi mesajul pe care Asociatia Medicala Romana a incercat sa il transmita si pentru cercetarea stiintifica, tot in binele omului si pentru cultura pe care o aduce educatia pentru om si daca vom proceda asa, om cu om, vom putea ridica Romania la un statut pe care il merita datorita inaintasilor nostri care trebuie cinstiti in timp".

Dr.Simona Carniciu, Medic Specialist in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a spus: "Nu facem decat sa ne facem datoria de medici, de oameni in primul rand. Sunt eforturi destul de mari si trebuie sa iti doresti din tot sufletul sa vrei sa iti ajuti semenii si sa vrei sa faci bine, atat ca medic, dar si ca om si este bine sa continuam aceste practici pentru ca traim din ce in ce mai mult intr-o lume care uita de tot ce inseamna bine, uita sa isi ajute aproapele si de multe ori si pe noi insine si nu mai avem grija nici de noi, nici de ceilalti din jurul nostru si poate ca, totusi, cu aceste campanii, mai revigoram putin tot ce inseamna spiritualitate in Romania, mai revigoram tot ce inseamna medicina si latura umana a medicinei si facem un bine celor care au nevoie de noi".

Pruna Danut Viorel, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: Suntem onorati, acest premiu ne mobilizeaza inca o data in plus sa mergem mai departe, sa constientizam ca ceea ce am facut pana acum am facut foarte bine. Este un efort considerabil facut de toti voluntarii, de intreaga echipa de voluntari. Nu de putine ori ne-am trezit la 4-5 dimineata si plecam spre Braila sau alte judete din tara, iar dupa amiaza medicii si ceilalti voluntari isi continuau activitatea profesionala. Deci, un efort foarte mare, campanii utile copiilor, oamenilor de la sate, dar si persoanelor aflate in detentie. Sunt campanii care s-au dezvoltat foarte frumos, campania de "Donare de sange", unde s-au prelevat 16 tone de sange; campania „Sanatate pentru Sate” are peste 8000 de beneficiari din mai multe judete ale tarii; Campania „Preventie si Educatie pentru Sanatate” are peste 13000 de beneficiari in 13 judete ale tarii si Bucuresti; Campania de „Prevenire si depistare a cancerului de col uterin” are circa 500 de beneficiare. Ne-am dus peste tot unde ni s-a cerut. Dealtfel, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel spunea ca la Paraclisul Catedralei Nationale este o bisericuta pe roti, mergem cand aici, cand dincolo, permanent intr-o continua miscare pentru a ne ajuta semenii".

Conf.Dr. Camelia Diaconu, voluntar la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "Noi ne-am implicat cu foarte multa bucurie in acest proiect, “Sanatate pentru sate” prin care am reusit sa acordam asistenta medicala specializata persoanelor defavorizate, categoriilor sociale cu probleme atat sociale, cat si probleme de sanatate, persoanelor varstnice cu acces scazut la serviciile medicale. Consider ca absolut toti voluntarii, atat medicii cat si ceilalti voluntari implicati in proiect merita in egala masura acest premiu. Ma onoreaza si este un premiu de suflet".

Un alt premiu a fost acordat voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si anul trecut pentru organizarea Semimaratonului caritabil „Run for Life 2018”, dar si pentru alte actiuni care promoveaza lupta impotriva cancerului. 

Asociatia Medicala Romana este cea mai veche organizatie a medicilor din tara noastra. Ea a fost infiintata in anul 1857 din initiativa a trei mari personalitati ale lumii medicale romanesti: Nicolae Kretzulescu, Gheorghe Polizu si Carol Davila. De altfel, primii doi au fost si membrii fondatori ai Academiei Romane, iar doctorul Carol Davila a fost ales post-mortem mebru al forului.

Toate actiunile voluntarilor au fost organizate cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.