Publicat: 11 Noiembrie, 2017 - 15:33
Share

Părintele Patriarh Daniel a premiat, sâmbătă, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului pentru activităţile caritabile desfăşurate, în ultimii doi ani. Momentul aniversar a avut loc în sala Collocvium a Palatului Patriarhiei. Fiecare voluntar participant la eveniment a primit din partea Patriarhului României o diploma a anului comemorativ "Iustinian Patriarhul" pentru contribuţia adusă campaniilor "Sănătate pentru Sate", "Prevenţie pentru Sănătate", "Donează Sânge, Salvează o viață!" şi "Acţiunilor social-filantropice". În discursul său, Patriarhul României a menţionat legătura dintre rugăciune şi faptele filantropice.

 

"Sunt foarte multe activităţi pe care le-aţi desfăşurat şi noi suntem recunoscători şi încurajaţi de faptul că voluntariatul devine o lucrare misionară foarte intensă şi, de asemenea, apreciem faptul că dumneavoastră uniţi rugăciunea cu acţiunea, rugăciunea la Paraclisul Catedralei Naţionale şi acţiunea, în teren. (...) Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pun în evidență, în modul cel mai pregnant, astăzi, legătura dintre rugăciune și filantropie, dintre cuvântul adresat lui Dumnezeu şi ajutorul arătat oamenilor. Şi, astfel, noi devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos. Deci, Hristos-Domnul nu are alte mâini, decât, mâinile celor care împlinesc voia Lui şi ca atare, oamenii care ascultă Evanghelia Iubirii Milostive şi apoi se luminează în sufletul lor şi în inima lor cu iubirea lui Hristos cea milostivă devin mâinile iubirii Lui prin activități care sunt foarte necesare și care arată că nu se poate dezvolta o societate solidă, din punct de vedere al mărinimiei, generozității, fără fapte milostive", le-a spus Patriarhul României, celor prezenți la festivitate.

 

În sala Collocvium a Palatului Patriarhiei au fost prezentate cele patru acţiuni iniţate de către Părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru şi desfăşurate de către voluntari: "Sănătate pentru Sate", "Prevenţie pentru Sănătate", "Donează Sânge, Salvează o viață!" şi "Acţiunile social-filantropice".

 

Despre raportul de activitate al celor 48 de ediţii ale Campaniei "Sănătate pentru Sate" care s-au desfăşurat în perioada: 12 septembrie 2015 – 29 iulie 2017 a vorbit medicul cardiolog Camelia Diaconu: "Nămărul mediu de voluntari pe acţiune a fost de 30, dintre care 20 de medici şi 10 personal auxiliar şi numărul mediu de beneficiari pe acţiune a fost de 100. În total, 6680 de persoane au beneficiat de asistenţă medicală în urma Campaniei "Sănătate pentru Sate", persoane din Sectorul Agricol Ilfov, majoritar din judeţul Prahova, dar şi din Maramureş".

 

"În campania de "Prevenţie pentru Sănătate" au fost implicate 8786 de persoane din 32 de localităţi", a punctat Raluca Simion, psiholog doctorand: "Această campanie a luat naştere în urma concluziilor obşnuite în urma aplicării intervenţiilor din cadrul Campaniei "Sănătate pentru Sate" unde ne-am dat seama că pentru a avea o populaţie sănătoasă, cu un comportament pro-social şi proviaţă este nevoie să ne centrăm şi pe partea educaţională, în special, şi să începem să implementăm informaţii şi intervenţii de la vârstele cele mai mici. Aşa că a luat naştere această campanie care este o extensie a campaniei "Sănătate pentru Sate" şi anume Campania de "Prevenţie pentru Sănătate", adresată în special copiilor şi tinerilor adulţi.

 

Campania de "Prevenţie pentru Sănătate" s-a desfăşurat în 10 judeţe (Bucuresti, Ilfov, Prahova, Maramures, Vrancea, Buzau, Braila, Olt, Brasov, Cluj) Au fost implicați și mobilizați aproximativ 50 de voluntari şi au participat parohii, instituții de stat si de invatamant, precum si penitenciare, ceea ce a dus la creșterea gradului de implicare a acestora în comunitate. Câteva aspecte demne de semnalat ar fi că s-a reuşit extinderea campaniei cu o echipă de voluntari în Județul Cluj şi că s-a stabilit colaborare cu DGASPC sector 5 (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului) în scopul ajutorării persoanelor din medii sociale defavorizate. De asemenea, s-a semnat un Protocol de Colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

 

Un obiectiv major al Campaniei de "Prevenţie pentru Sănătate" este limitarea efectelor nefaste ale fenomenului de bullying în scoli prin conştientizarea copiilor. Specialiştii au pus accent pe reducerea stigmatizării, agresivității şi a tuturor formelor de manifestare a violenței fizice și psihice, creșterea gradului de conștientizare a propriilor emoții față de sine și de ceilalți şi, de asemenea, sublinierea importanței unui psihic sănătos al adultului pentru o dezvoltare armonioasă a copilului. Acțiunile concrete în cadrul prezentărilor au fost: Identificarea și exemplificarea tipurilor de emoţii şi a contextelor în care apar; Încurajarea directă a beneficiarilor să ceară ajutor în situații de criză.   Exersarea directă, împreună cu beneficiarii a unor tehnici utile în managementul furiei şi al reacţiilor impulsive (prin intermediul poveştilor terapeutice şi educaţionale); Dezbaterea directă a problematicilor concrete ale beneficiarilor din fiecare instituție şi oferirea și căutarea de soluţii la diferite probleme cu care copiii și părinții se confruntă zilnic.

 

Potrivit voluntarului Alina Scurtu, în cinci ani, peste 30 de mii de persoane au donat sânge în cadrul Campaniei "Donează Sânge, Salvează o viață!": "În toţi aceşti cinci ani avem un rezultat impresionant de peste 30.000 de donatori la nivel naţional, din care în jur de 22 de mii de donatori în Arhiepiscopia Bucureştiului. 14 ediţii ale campaniilor, în 41 de judeţe din România, deoarece aceste campanii au fost preluate şi de către celelalte eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române. Un alt lucru care merită menţionat nu spre laudă, ci spre coincidenţă, iar coincidenţele sunt modul lui Dumnezeu de a rămâne discret. În săptămâna dinaintea tragediei Colectiv, 200 de persoane de la Academia Tehnică Militară au donat sânge şi acest lucru a fost deosebit de important pentru cei care au avut nevoie, în urma îngrozitoarei tragedii de la Colectiv".

 

"Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat numeroase acţiuni social-filantropice", a spus medicul specialist în diabet şi nutriţie Sinona Carniciu: "Acţiunile filantropice ne definesc ca buni creştini, trebuie să facem şi acest lucru şi ne gândim foarte mult la prevenţia abandonului şcolar, la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Putem să ajutăm oamenii prin donare de haine şi alimente, prin produse de igienă, cadouri de sărbători, mai ales copiilor şi beneînţeles ajutoare sociale persoanelor aflate în dificultate, dar nu în ultimul rând, medicamente. Finanţarea acestor acţiuni a fost asigurată prin sponsorizări şi donaţii în bani, dar şi în produse. Pentru că aceste campanii au vizat foarte mult prevenţia abandomului şcolar s-au donat foarte multe ghiozdane echipate complet cu rechizitele necesare copiilor. De asemenea, am făcut şi campanii de informare şi conştientizare privind alimentaţia, am asigurat medicamente şi cum vă menţionam grupul ţintă au fost copii care provind din familii cu o educaţie precară sau cu posibilităţi financiare reduse".

 

 

Artista Delia Lungan i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel câteva picturi efectuate împreună cu beneficiarii campaniei de "Prevenţie şi Educţie pentru Sănătate". Un tablou a fost pictat la Penitenciarul Jilava împreună cu detinuţii, un altul a fost pictat la Penitenciarul Târgşoru Nou, singurul penitenciar de femei din România, un alt tablou a fost făcut în localitatea Lipăneşti de către copii din comună, iar altul a fost creat la Centru de zi "Sfântul Nicolae" din Bucureşti.

 

Sunt foarte multe alte acţiuni caritabile ale voluntarilor care nu pot fi cuprinse în rezumate sau rapoarte, dar ele există şi şi-au produs efectele schimbând în bine viaţa beneficiarilor, iar zâmbetele acestora reprezintă cel mai important premiu care poate fi obţinut de către voluntari. În continuare, aceştia promit să continue, cel puţin cu aceeaşi îndârjire, lucrare misionară pentru a mângâia cât mai multe suflete aflate în nevoi şi suferinţă.