Publicat: 25 Ianuarie, 2018 - 17:00
Share
Motto: Să clădim punţi între oameni /Românii fără pământ sunt precum un pai purtat de vânt!

Sărbătoare mare pe 24 ianuarie în localitatea Pleașa, Prahova! Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au sărbătorit "Unire de bază" alături de cetățenii din Pleașa. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național și a continuat cu un concert de muzică tradițională românească și cântece patriotice. Directorul școlii "Mihai Vodă" din Pleasa a recitat două poezii, dintre care, una fiind creație proprie scrisă special pentru ziua de 24 ianuarie. La final, copiii participanți, la eveniment, au primit multe dulciuri. 

 

Primii care au urcat pe scena au fost membrii grupului "Cununita Muntenească", condus de prof. Adela Dumitrache-Dumitru, profesor de muzică la Colegiul Național I.L. Caragiale si profesor de canto tradițional, la Liceul de Artă Carmen Sylva, ambele din Ploiesti! De asemenea, intonarea Imnului Național a fost un moment încărcat cu foarte multă emoție. 

 

În continuare, Dănuț Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al PCMN, a susținut un discurs în cadrul căruia a îndemnat audiența să se aplece mai mult asupra valorilor naționale care ne oferă identitate în contextul dinamic al lumii contemporane:

"Cu mare bucurie am revenit aici in satul Pleasa, o comunitate tare draga noua, voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Am venit aici impreuna cu artistul plastic Delia Lungan care a realizat alaturi de copii o pictura foarte frumoasa. Este o sarbatoare pentru noi, toti romanii, 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Ne bucuram sa fim aici in localitatea Pleasa, la acesti oameni foarte calzi si pastratori ai traditiilor noastre nationale. As putea spune ca m-as bucura mult de tot daca s-ar pastra aceste traditii in satele, in comunele, in orasele noastre natale. Stim despre ele de cand mergeam pe la bunici si, din pacate, s-au cam pierdut. Ar trebui sa reincepem sa ne castigam identitatea noastra nationala si sa incercam sa nu mai copiem foarte multe lucruri din afara, pentru ca traditiile noastre sunt foarte frumoase si trebuie sa le ducem mai departe. Toate aceste traditii sunt legate de ortodoxie, iar anul acesta cu atat mai mult sunt legate de centenarul Unirii mari, de Catedrala Mantuirii Neamului, acest edificiu frumos care se ridica si care chiar de la inceputul cladirii sale a adus langa ea oameni frumosi, oameni care vin in sprijinul aproapelui, oameni care, dupa cum vedeti, se deplaseaza prin orase, prin sate, oameni care nu se gandesc doar la a sprijini din punct de vedere financiar pe cei aflati in nevoie, dar vin si catre traditii si lucrurile acestea frumoase care ne definesc pe noi ca si romani. De aceea, as dori sa-i multumesc Parintelui Marius Gheorghe care, nu pentru prima data ne suna si ne invita la astfel de evenimente. Pot spune ca de cand Sfintia Sa a venit aici in sat, acesta a inflorit pur si simplu, oamenii participa la aceste evenimente, sa se bucure alaturi de Biserica. Dupa cum stim, chiar si in razboaie, preotii au mers pe front impreuna cu oamenii. Oamenii ar trebui sa se realature Bisericii, sa revina la Biserica, pentru ca asa te desavarsesti".

 

Pe scena din Pleașa a urcat și parintele Marius Gheorghe - de la Parohia Pleasa, care a susținut: "Unirea Principatelor Romane nu este Mica Unire, ci este Unirea de baza a poporului roman, a unei Romanii moderne, a unuii popor care se pregatea in acea vreme de obtinerea independentei din 1877, iar mai tarziu de bucuria mare a savarsirii Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Este un an special acesta si am dorit ca inca din prima luna a anului sa incepem actiunile prin care sa le aducem aminte oamenilor ca Biserica este cea care totdeauna a vegheat ca poporul roman sa fie unit. Anul acesta cand se implinesc 100 de ani de la Marea Unire trebuie sa cautam sa fim impreuna, caci numai impreuna, ne putem mantui si numai impreuna putem savarsi lucruri marete, cum este si Catedrala Nationala, cum sunt si bisericile nu doar de zid, ci si bisericile din inimile noastre. Desi evenimentul din aceasta seara l-am organizat intr-un timp relativ scurt, oamenii au raspuns chemarii noastre si au umplut sala de la Caminul Cultural dorind sa auda din nou cantecele traditionale romanesti, dar mai ales cantecele patriotice prin care aducem un prinos de recunostinta celor care s-au jertfit ca astazi sa fim impreuna, sa impartasim aceeasi credinta ortodoxa si sa ne bucuram impreuna, atat, la biserica prin participarea la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, cat si in comunitate".

 

În continuare, Grupul Cununița Muntenească a susținut un concert de muzică tradițională românească. În sala, oamenii au fost foarte încântați, au aplaudat îndelung, au cântat împreună cu artiștii și au fluturat steagul național. 

 

"Mi-a facut mare placere sa fim alaturi de dumneavoastra in aceasta seara, sa fim alaturi de toti oamenii din Pleasa si sa ii incantam si sa le cantam si sa dansam impreuna cu noi, asa cum stim noi cel  mai bine. Am avut un sentiment minunat cand am vazut cum canta toata lumea cu noi si flutura steagurile prin aer. Este o mare satisfactie pentru noi sa vedem ca oamenii apreciaza ceea ce noi facem si le place ceea ce noi transmitem. Nu trebuie sa uitam niciodata ca noi suntem romani", a declarat o membră a grupului Cununița Muntenească. 

 

Nereea Fieraru, elevă în clasa a V-a, la Scoala Gimnazială "Mihai Voda", din Pleasa, a cântat cantece patriotice, urmată de Olivia Moise, elevă în clasa VI-a la Scoala Sfânta Vineri, din Ploiești. 

"Asta seara a fost foarte bine pentru ca in sfarsit ne reunim si noi. Este important sa fim uniti pentru ca nimeni sa nu ne doboare, sa fim un zid puternic. Daca suntem uniti, vom reusi mereu. Am simtit ca oamenii s-au bucurat foarte mult si ne-au apreciat. Imi place foarte mult ca profesoara noastra ne duce in multe locuri. Pentru mine muzica este viata mea, sunt de 6 ani in grupul acesta si voi continua. Mai toate cantecele noastre unesc muzica populara cu credinta", a declarat un copil artist.

 

În asentimentul acestuia, a fost și Ștefan: "In aceasta seara mi s-a parut foarte frumos, am simtit oamenii ca fiind uniti. Traditia si amploarea zilei de astazi in istoria Romaniei m-au fascinat, mai ales ca este Unirea dintre cele doua Principate Romane. Este o traditie foarte frumoasa pe care noi, romanii o sarbatorim azi. Am vazut copii, tineri, adulti, batrani care au sarbatorit impreuna si alaturi de noi. Evident ca e important sa fim uniti, ca daca nu am fi uniti nu ne-am descurca. Se uneste credinta cu cantecul popular, daca nu ar fi credinta nu ar fi nici cantecul popular pentru ca Biserica sustine cantecul popular. Biserica are o mare importanta in istoria poporului roman, noi intotdeauana am avut credinta si am luptat pentru credinta noastra si pentru neamul nostru".

 

"Pentru mine este o mare ocazie si o mare bucurie sa particip la acest concert. Asta seara am simtit o mare bucurie, mi-a placut foarte mult. Este a doua oara cand vin in Pleasa si imi place foarte mult. Este important sa fim uniti pentru ca daca nu suntem uniti, nu putem reusi, a subliniat un alt membriu al formației.

 

Copii-artiști au fost înspoțiți de către profesorul Adela Dumitru care a punctat: "Ne bucuram ca ati inceput interviul cu un spectacol frumos, intr-adevar asa ne-am dorit sa iasa, un spectacol minunat. Am venit aici din dragoste pentru oameni, pentru semenii nostrii, din dorinta de a le transmite tuturor romanilor ca ne dorim sa fim uniti in tot si in toate, in tot ceea ce ne dorim sa facem. Am venit insotita de catre niste copii minunati de la grupul Cununita munteneasca. Ei sunt copii de la mai multe scoli din judetul Prahova, iar eu sunt profesorul Adela Dumitru de la Colegiul I.L. Caragiale si de la Colegiul de Arta Carmen Silva. De ce tocmai la Pleasa? Parintele de la biserica din Pleasa doar ma suna si ma intreaba ce mai fac, iar eu, raspund, foarte bine, nici nu trebuie sa imi spuneti mai mult, noi venim si cantam la spectacolele pe care le organizati. Am simtit aici oameni calzi, oameni care ne-au primit cu bratele deschise, oameni care au cantat impreuna cu noi si au primit mesajele pe care noi le-am adus. Asa cum am mai spus-o si imi place sa spun de fiecare data, muzica transmite, prin muzica putem transmite mesajele mai profund. Faptul ca Biserica organizeaza acest concert inseamna ca ajungem impreuna la sufletele oamenilor, eu prin ceea ce fac cu copiii, cat si dumneavoastra preotul bisericii, Biserica in general, ajungeti la sufletele oamenilor si incercati sa le oferiti si altfel de mesaje, nu doar acela pe care il transmiteti la biserica, ci si aici, iata, la caminul cultural".

 

Totodată, artistul plastic Delia Lungan a invitat copiii din sală la o lecție de pictură. Printre lucrările realizate de către cei mici, sub coordonarea atentă a artistei, se numără și un tablou cu flori colorate conform drapelului național. Operele micilor atiști vor rămâne o perioada în custodia Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, urmând a fi scoase la licitație, iar fondurile obținute vor fi investite, ulterior, în acte caritabile.

 

Directorul Școlii Mihai Vodă din Pleasa a recitat două poezii, una fiind creație proprie scrisă cu prilejul zilei de 24 ianuarie. Poemul patriotic a impresionat auditoriul:
"Bine nu o sa-mi fie,
O sa lipsesc la sindrofie
De mine, nimeni n-o sa stie
Caci astazi, toti poetii mari 
Fac plecaciuni la demnitari.
Cuvinte bune potrivesc
Doar pentru acei ce ii platesc,
Chiar de sunt goi pe dinauntru,
Sunt mincinosi si prost-crescuti
In poezii apar ca strutii 
Veniti sa mantuie pamantul.
Eu am cantat mereu saracul
Si lupta lui pentru mai bine.
Credinta lui ca Imparatul
Va rasplati cum se cuvine 
Slavita sa fie credinta in Dumnezeu
Si-n munca sfanta.
Din mila si din suferinta 
Pot rasari flori de vointa.
Nu ma mai sperie nimica,
Chiar moartea o privesc regeste 
Cand cel rau tot straluceste
Iar cel sfant e o rusine,
Dar tot mai cred in astrul zilei 
Si in rostul vremii care vine.
Credinta sfanta si iubirea 
Sunt daruri ce lumii apartine".

 

La final, Grupul Cununiţa Muntenească a mai susținut un recital de cântece patriotice. 

 

Valoarea artistică și cea sufletească a oamenilor frumoși adunați în sala căminului cultural din Pleașa a impresionat inclusiv prezentatorul spectacolului: "Pofta si setea de bine m-au facut sa ma alatur acestei campanii organizate de biserica. Imi place sa fac bine, iar in momentul in care Parintele Marius Gheorghe mi-a cerut ajutorul sa il sprijin in prima actiune, acum e deja a treia, a patra, nici nu le mai stiu numarul, am zis de ce nu, cand e de facut bine eu ma alatur fiecarei activitati si astazi, mai ales ca sarbatorim mica Unire, sa ma unesc alaturi de locuitorii din Pleasa si nu numai pentru ca usor, usor, incep sa ma simt de al lor. Cred ca o sa imi caut un loc de casa aici, in sat, oamenii sunt calzi si chestia asta cumva m-a atras. Omul simplu, omul de la tara intotdeauna e deschis, e zambitor si ii vezi bucuria sincera din ochi. Eu am prezentat, nu sunt eu artistul de pe scena, dar in momentul in care 2-3 minute am vorbit cu ei, i-am simtit aproape, i-am simtit calzi. Este o noutate pentru mine sa fiu intr-o campanie a Bisericii, recunosc ca nu m-am implicat sa vad cate alte campanii a facut Biserica, desi am auzit de campania de preventie cand ii invata, printre altele, pe cei mici cum sa se spele pe dinti. Din punctul meu de vedere e un mare plus pentru Biserica pentru ca stim cu totii ca imaginea Bisericii in societate e murdarita, terfelita si cum actiunile acestea vin sa arate ca de fapt, acesta este spiritul Bisericii Ortodoxe Romane", a concluzionat Sorin Buduleanu, prezentator.

 

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.


 

Localizare: 

Geolocation is 45.0040015, 26.068798799999968