Publicat: 16 Martie, 2018 - 15:00
Share

Violența domestică face din ce în ce mai multe victime! O mamă cu doi copii a fost bătută crunt de soțul său până i-a provocat acesteia o ruptură de splină. Femeia se află acum internată în spital, iar ceea ce este și mai trist este faptul că victima intenționează să se întoarcă acasă lângă soțul abuzator pentru că nu are independență financiară. Victima se află în atenția DGASPC Sector 5 și a voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului care i-au întins o mână de ajutor.

 

"În urma solicitării din partea DGASPC Sector 5 de a veni în sprijinul unei mame cu doi copii, victimă a violenței domestice, am moblizat resurse materiale și umane pentru a diminua cât mai mult efectele traumatismelor fizice (ruptură de splină și numeroase echimoze) și cele psihice. Din nefericire, acest caz nu este unul singular. Observ în prezent o creștere și o agravare a acestui fenomen. Ceea ce mi-a atras atenția în acest caz particular a fost faptul că mama este disponibilă să-l ierte pe soțul agresor. De aici reiese o mare nesiguranță a femeii abuzate, care în lipsă de alternative și încredere în forțele proprii, alege să mențină climatul familial neprielnic pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și a celorlalți", a declarat Danut Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. 

 

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului le-au oferit copiilor victimei, aflați în grija DGASPC Sector 5, scutece de unică folosință, un premergător și hainuțe.

 

De asemenea, voluntarii au mai donat DGASPC Sector 5 peste o sute de perechi de pijamale de diverse măsuri pentru ceilalţi copii pe care instituţia îi are în grijă.

 

"Aceste femeii au nevoie de inocularea speranței, de sprijinul comunității locale și de creșterea încredereii în ceilalți. Ca psiholog, consider că este important sa fim alături de astfel de cazuri, atât spiritual, cât și emoțional. Desigur, una dintre cele mai eficiente modalității prin care putem scoate din căminul abuziv mama și copilul este suportul material. De multe ori, membrii familiei acceptă abuzurile tocmai din cauza acestor lipsuri. Din rușine sau din frică, de multe ori, fenomenul violenței domestice este ascuns sau minimalizat de către membrii familiei. Secretizarea este unul dintre principalii factori care contribuie la agravarea agresivităților asupra victimelor, uneori putând să se ajungă chiar la deces. De asemenea, pentru copii un astfel de trai reprezintă o traumă care îi va urmării toată viața", a atras atenția Raluca Simion, doctor în psihologie.

 

Situaţia privind victimele violenţei în familie se înrăutăţeşte de la an la an în România, unde 1 din 4 femei este agresată fizic sau sexual de partenerul de viaţă cel puţin o dată în viaţă. Şi mai grav este faptul că 75% dintre aceste cazuri rămân neraportate şi, chiar şi în cazul celor raportate, situaţia se sfârşeşte tragic. Acest lucru se datorează şi faptului că legislaţia referitoare la această problemă este insuficientă în România, iar sancţionarea faptelor de violenţă domestică şi violenţă sexuală rămâne la un nivel extrem de redus în ţara noastră. 

 

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.