Publicat: 21 Februarie, 2012 - 22:30
Din cauza ambiguităţilor textului, legea nu se aplică de ani de zile

Romsilva va începe lucrările de împădurire în această toamnă. Pentru derularea acestei operaţiuni se va aloca suma de patru milioane de lei, bani care ar ajunge pentru perdele de protecţie pe o distanţă de până la 150 km de-a lungul căilor de comunicaţii. Lungimea ar putea fi mai mare dacă nu se vor face exproprieri în cazul în care proprietarul este de acord să pună la dispoziţie terenul.
 
Aşadar, Ministerul Mediului va începe plantarea de perdele forestiere de protecţie, însă efectul lor se va face simţit abia peste cinci ani. Legislatia în acest sens există încă de acum opt ani de zile (HG nr. 994/2004), însă până anul trecut ea a fost total ineficientă. Din cauza ambiguităţilor textului de act normativ, nu s-a făcut mai nimic.

În perioada 2005-2006 s-au realizat documentaţiile tehnico-economice pentru înfiinţarea unei suprafeţe de 19.965 hectare de perdele forestiere de protecţie, din care 3.460 ha pentru protecţia căilor de comunicaţii.

Ţinând cont de faptul că o perdea forestieră, pentru a fi eficientă, trebuie să aibă o lăţime de 20 până la 40 de metri, cele 3.460 de hectare s-ar fi tradus în aproximativ 1.150 km de drumuri sau căi ferate.

Până în prezent, au fost contractate doar opt obiective de investiţii (în judeţul Olt, în Dolj şi în Botoşani) pentru reabilitarea perdelelor forestiere de protectie a căilor ferate. Potrivit statisticilor Ministerului Mediului, suprafata totala contractata ajunge la 29 de hectare (nici 10 km), adica la 0,84% din cat ar fi trebuit realizat.
 

Principalul avantaj al celor de la CFR a fost ca terenurile respective erau proprietate publica, aflate in administrarea companiei de cai ferate, deci nu a fost nevoie de exproprieri. (Sursa: Capital)