Publicat: 2 Aprilie, 2013 - 17:42
Share

Ministerul Economiei va începe de joi consultările cu fiecare din cele 80 de industrii diferite, pe problematica reindustrializării României, a precizat marţi, 2 aprilie 2013, ministrul Varujan Vosganian, la conferinţa Focus Energetic, organizată împreună cu Ministerul Economiei şi având ca temă „Reindustrializarea României”.

„Am identificat 80 de industrii diferite şi vom avea discuţii cu fiecare dintre acestea, astfel încât la începutul lunii iunie, împreună cu membrii comisiei care elaborează strategia de reindustrializare, să facem un rezumat cu opţiunile tuturor zonelor, segmentelor industriale din România. Principalele direcţii pentru industrializarea României sunt privatizarea şi retragerea statului din economie, cu câteva excepţii de natură strategică, implicarea în zonele industriale de vârf şi integrarea industriei producătoare într-o strategie comună europeană, care să nu fie protecţionistă, dar care să susţină industriile. Pe lângă acestea, avem nevoie de promovarea industriei româneşti în străinătate, respectiv diplomaţie economică”, a declarat ministrul Economiei.

Potrivit ministrului, parcurile industriale pot reprezenta o variantă de promovare a României pentru investitorii străini.

„Am avut o situaţia de stânjeneală atunci când mergând în aceste luni în străinătate pentru a discuta cu investiţiile străine şi cerând documente care să promoveze România am primit albume cu mănăstirile din Moldova sau cu peisajele din Munţii Carpaţi. Cred că ar trebui să schimbăm, un pic, această optică. Noi lucrăm la un text care să promoveze parcurile industriale. Veţi găsi pe site-ul nostru fiecare parc industrial ce conţine el şi în ce măsură ar putea să fie interesant prin structura forţei de muncă din acea regiune şi prin facilităţile pe care le reprezintă la nivelul poziţionării, infrastructurii şi la nivelul aproprierii de piaţă şi de capacităţile de absorbţie ale pieţei”, a afirmat ministrul.

Ministrul a menţionat că din cele 50 de parcuri industriale din România multe se afla într-o "situaţie performantă", iar altele sunt în curs de formare. Din cele 40 de clustere, 13 sunt funcţionale, iar restul îşi aşteaptă partenerii.
Varujan Vosganian spune că există un mare potenţial în privinţa industriilor de vârf. „Acum avem un colectiv care lucrează pentru dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D. România este foarte performantă în ceea ce priveşte tehnologia laserului, este printre ţările de vârf. După opinia noastră, tehnologiile 3D, care vor da o grea lovitură unor economii cum este cea chineză, vor fi în avangarda evoluţiei economiei mondiale", a precizat Varujan Vosganian.

Totodată, ministrul a spus că România trebuie să refacă manualul de geografie economică.

„Pentru a face industrializarea României trebuie în primul rând să cunoaştem industria aşa cum este. Hărţile economice ale României au dispărut din şcoli şi din birouri. A dispărut, de asemenea, manualul de geografie economică. Noi trebuie să refacem acest manual ca să ştim exact când vrem să dezvoltăm industria, de unde trebuie să plecăm. Industria românească nu este numai cazul Oltchim sau Mechel. Industria României este mai amplă şi există companii puternice în România care constituie o bază promiţătoare. Din cele 23 de mari domenii industriale, 17 se găsesc într-o proporţie ridicată într-un mare decalaj de competitivitate faţă de Uniunea Europeană. Din fericire avem investiţii străine în România. Din păcate cea mai mare parte a lor înregistrează un decalaj de competitivitate faţă de unităţilor lor din alte ţări”, a explicat ministrul Vosganian.

Publicaţia Focus Energetic, împreună cu Ministerul Economiei, a organizat marţi o conferinţă de presă având ca temă „Reindustrializarea României”. La eveniment au participat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administraţie a

l BNR, Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Valentin Lazea, economist şef al BNR, Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei, specialişti şi oameni de afaceri.