27 octombrie 2021

Weekend-ul acesta la Moineşti: filme bune pe marele ecran

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Complet necunoscuţi”, comedia momentului, rulează în deschiderea Festivalului Film Bun

Organizatorii Festivalului Film Bun, ce are loc în perioada 8-10 octombrie 2021, la Centrul Cultural Lira din Moineşti, anunţă un program de filme atent selectate pentru pasionaţii de cinema. Proiecţiile vor fi însoţite de sesiuni de discuţii alături de invitaţii speciali ai ediţiei: Irina-Margareta Nistor, Ada Galeş, Octavian Strunilă, Magda Catone şi Andrei Zincă. Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile, iar accesul se face conform prevederilor legale.

În deschidere, rulează comedia-dramă „Complet necunoscuţi”, cu regia semnată de Octavian Strunilă, despre care acesta spune că „Ţin să îi mulţumesc doamnei Irina-Margareta Nistor, care ne-a recomandat organizatorilor şi, totodată, oamenilor implicaţi în acest proiect. Fiind un film de debut, acest lucru mă onorează şi aş vrea să iau parte la cât mai multe evenimente. Este un film de urmărit în gaşcă, pentru întreaga familie, de la care pleci cu zâmbetul pe buze, dar şi cu foarte multe întrebări. Se va râde mult, sănătos şi, mai ales, inteligent”.

Programul continuă cu o altă comedie-dramă, „Berliner”, regia Marian Crişan, unde atenţia este centrată spre politicieni şi campaniile electorale. Tot în cadrul festivalului va rula şi filmul lui Andrei Zincă, Şi atunci, ce e libertatea?, inspirat din fapte petrecute în realitate, o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii, odată cu deportarea a 40.000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist.

Festivalul se încheie cu proiecţia filmului de epocă „Vacanţă la Roma” (regia William Wyler), cu care Audrey Hepburn a fost premiată la Oscar pentru rolul unei prinţese moderne. Comedia romantică a fost nominalizată la zece premii ale Academiei Americane de Film.

Evenimentele se desfăşoară în condiţiile impuse de autorităţile naţionale şi locale în contextul pandemiei de coronavirus.

Informaţii despre invitaţi, filme & program: https://festivalsfr.ro/filmbun/.

DESPRE FILME

„Complet necunoscuţi” (regia Octavian Strunilă) – vineri, 8 octombrie 2021, ora 19.00

Şapte buni prieteni „se aruncă” într-un joc periculos într-o seară, la un pahar cu vin. Pun telefoanele pe masă şi decid ca orice mesaj, mail, apel telefonic primesc, să le citească cu voce tare sau să răspundă pe difuzor. Câte secrete se află? Cât de mult se cunosc ei, de fapt? „Complet Necunoscuţi” este varianta românească a producţiei-record „Perfetti Sconosciuti”, de Paolo Genovese, re-ecranizată în peste 20 de ţări.

Invitaţi: Ada Galeş (actriţă), Octavian Strunilă (regizor), Irina-Margareta Nistor (critic de film)

„Berliner (regia Marian Crişan) – sâmbătă, 9 octombrie 2021, ora 16.00

Filmul aduce pe ecran o prietenie ciudată între un şofer de tractor dintr-un orăşel de provincie şi un politician de rang înalt din Bucureşti, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupţie şi valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ţinut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Premii: Premiul „Keen Eye” – Russian Cinema Club Federation, la cea de-a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Moscova (MIFF).

Invitat: Irina-Margareta Nistor (critic de film)

„Şi atunci, ce e libertatea?” (regia Andrei Zincă) – sâmbătă, 9 octombrie 2021, ora 18.30

Frica încătuşează. Odată ce frica dispare, se regăseşte libertatea, chiar şi atunci când eşti privat de ea. Inspirat din întâmplări adevărate, filmul narează într-un stil poetic o poveste de dragoste şi supravieţuire pe fundalul evenimentelor istorice petrecute în 1951, când, din ordinul guvernului comunist din România, peste 40.000 de bănăţeni au fost deportaţi în „Siberia lui Dej” – Bărăgan.

Premii: Premiul Publicului TIFF 2020, SEEfest (Los Angeles) şi Sedona International Film Festival (Arizona)

Invitaţi: Magda Catone, Andrei Zincă (regizor/via ZOOM), Irina-Margareta Nistor (critic de film)

„Vacanţă la Roma” (regia William Wyler) – duminică, 10 octombrie 2021, ora 16.00

„Vacanţă la Roma” a fost nominalizat la zece Premii Oscar, iar Audrey Hepburn a cucerit un Oscar pentru rolul unei prinţese moderne, care se răzvrăteşte împotriva obligaţiilor sale regale şi explorează Roma pe cont propriu. Ea îl cunoaşte pe Gregory Peck, un ziarist american care, dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate, se preface că nu îi cunoaşte adevărata identitate. Dar planul lui este dat peste cap, căci cei doi se îndrăgostesc. Eddie Albert contribuie la încărcătura de umor a filmului, în rolul prietenului şi cameramanului lipsit de griji al lui Peck. În regia plină de stil a lui William Wyler, această comedie romantică va rămâne unul dintre cele mai savuroase filme ale tuturor timpurilor.

Premii: Zece nominalizări şi trei premii Oscar / Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă: Audrey Hepburn (1954), Premiul Oscar pentru cea mai bună poveste originală (1954), Premiul Oscar pentru cele mai bune costume – alb-negru, Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă britanică (1954), Premiul Globul de aur pentru cea mai bună actriţă într-o dramă (1954)

Invitat: Irina-Margareta Nistor (critic de film)

Festival organizat de: Primăria Municipiului Moineşti, Centrul Cultural Lira

Produs de: Asociaţia Artis