Publicat: 11 August, 2015 - 18:42
Share
Recompensă pentru detalii privind acordul comercial UE-SUA

Site-ul Wikileaks a lansat, marți, o campanie pentru strângerea sumei de 100.000 de euro. Suma ar urma să fie folosită drept recompensă pentru scurgeri de informații privind acordul de liber schimb aflat în curs de negociere între Statele Unite și Uniunea Europeană, relatează DPA.

Printre donatori se numără fostul ministru de finanțe grec Yanis Varoufakis, designerul britanic Vivienne Westwood și Daniel Ellsberg, care a dezvăluit documente secrete ale Pentagonului, potrivit Wikileaks.

”Rămâne un secret aproape în totalitate, bine păzit de negociatori. Astăzi Wikileaks ia măsuri pentru a se asigura că europenii pot în cele din urmă citi acordul comercial monstru”, scrie Wikileaks într-o postare on-line.

Susținătorii Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) afirmă că acest acord va spori în mod semnificativ creșterea economică și numărul locurilor de muncă, însă oponenții săi se tem că acordul va reduce dispozițiile privind protecția consumatorilor și va permite corporațiilor să blocheze reglementările nedorite.

”Secretul asupra TTIP aruncă o umbră asupra viitorului democrației europene. Sub această acoperire, există interese speciale... A sosit momentul să se pună capăt acestui secret”, a afirmat fondatorul Wikileaks Julian Assange într-un comunicat.