Publicat: 6 Noiembrie, 2019 - 08:43

Turismul european are nevoie de finanţare, iar IMM-urile din domeniu au nevoie de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, a fost mesajul transmis de deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în cadrul dezbaterii despre viitorul turismului şi a cooperării transfrontaliere în acest domeniu găzduită, marţi, la Bruxelles, de Comitetul Regiunilor (CoR).

În intervenţia sa, europarlamentarul UDMR a subliniat faptul că vorbeşte şi în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al SME Europe, organizaţie afiliată Partidului Popular European (PPE) care militează pentru o politică europeană prietenoasă cu sectorul IMM. "Încă putem face multe pentru IMM-uri, iar în privinţa celor care lucrează în acest sector aş dori să subliniez două aspecte. (...) Avem un procent cumulat de 11% din PIB-ul UE care provine din turism, avem peste 2 milioane de IMM-uri în turism, avem 14 milioane de locuri de muncă generate în mod direct şi peste 31 de milioane de locuri de muncă în total. Cele mai multe dintre aceste locuri de muncă sunt în IMM-uri. Sectorul IMM în general, dar şi întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul turismului au nevoie, în primul rând, de simplificare şi în al doilea rând o finanţare solidă şi previzibilă", a precizat Winkler.

Potrivit deputatului european, în special pentru IMM-urile din turism este extrem de complicat şi de multe ori dificil să acceseze finanţări europene din cauza faptului că fondurile pentru care ar fi eligibile sunt răspândite într-o sumedenie de programe şi subprograme europene. "Am avea nevoie de 3 zile de conferinţe şi mii de foi de hârtie pentru a explica unde pot fi găsite finanţările. Prin urmare, avem nevoie de simplificare. Aceasta este o realitate la nivel local. Mergem în regiunile noastre, şi vedem de multe ori că există finanţare UE disponibilă, dar nu este folosită! Trebuie să realizăm simplificarea la două niveluri, la nivelul european de la Bruxelles şi la nivel local. Birocraţia excesivă a devenit o specialitate a autorităţilor naţionale. Avem 28 de state membre, cu caracteristici diferite - federale şi centralizate - dar birocraţia excesivă este o boală comună, care afectează serios IMM-urile noastre", a afirmat deputatul european al UDMR.

Vorbind despre finanţarea solidă şi previzibilă, Iuliu Winkler şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul Cadrului Multianual de Finanţare (CFM) 2021-2027. "Comisia Europeană ştie că CFM-ul nostru după 2021 este într-un pericol real pentru că nu există momentan o poziţie comună între Consiliul European şi Parlamentul European. Dacă vrem să facem mai multe, semnalul ar trebui să fie pentru o finanţare stabilă şi fiabilă. Una dintre resursele menţionate de Comisie sunt fondurile de coeziune. Cu toate acestea, dacă ascultaţi Preşedinţia finlandeză (preşedinţia rotativă a UE -n.n.), acest lucru nu este sigur, deoarece aceasta propune reducerea finanţării", a arătat europarlamentarul.

Prezent la conferinţă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Pataki Csaba, şi-a exprimat speranţa ca în viitorul CFM programele de cooperare transfrontalieră să primească finanţări consistente. "Sper că în cadrul CFM post 2021, dacă nu vom avea o axă separată pentru turism, să avem mai multe resurse pentru programele transfrontaliere astfel încât regiunile de graniţă să-şi poată pune în valoare şi mai bine patrimoniul natural şi pe cel construit. (...) Europa este prima destinaţie turistică din lume, dar, cred că cel mai important este, că politica europeană în domeniul turismului are darul de a aduce cetăţenii mai aproape de UE", a mai spus preşedintele CJ Satu Mare.

CoR a găzduit dezbaterea "Turismul în regiunile de frontieră: O strategie economică pentru regiunile periferice", desfăşurată în cadrul Proiectului EPICAH - Eficienţa Instrumentelor Politice pentru Promovarea Moştenirii Transfrontaliere. Judeţul Satu Mare este partener în proiectul EPICAH, alături de regiuni transfrontaliere din Ungaria, Cehia, Estonia, Spania, Italia, Portugalia. La conferinţa de la Bruxelles, delegaţia judeţului Satu Mare a fost condusă de Pataki Csaba.

 

Tag-uri Nume: