Publicat: 25 Octombrie, 2019 - 08:51
Share

Respingerea de către Consiliul European a deschiderii negocierilor pentru Macedonia de Nord şi Albania de aderare la Uniunea Europeană este o greşeală istorică, susţine deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Europarlamentarul UDMR a votat, joi, la Strasbourg, Rezoluţia Parlamentului European (PE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania în care europarlamentarii critică decizia Consiliului European din 18 octombrie a.c.

În explicaţia sa de vot, Winkler arată că UDMR aşteaptă de la noua Comisie o reevaluare şi consolidare a politicii de lărgire. "Dorim ca noua Comisie să faciliteze crearea unui nou consens politic care să cuprindă toate statele membre, incluzându-le pe cele din vestul Europei, care să elimine arbitrariul din deciziile Consiliului. UDMR doreşte un consens politic animat de viziunea pe termen lung a unei UE care înglobează toate statele din Balcanii de Vest. (...) Decizia Consiliului reflectă adâncirea diviziunilor între statele membre din Vest şi din Est, care compromit şi politica de lărgire a UE în Balcani. Blocarea întreprinsă de grupul de state având în frunte Franţa arată lipsa de viziune pe termen lung şi a înţelegerii faptului că viitorul UE depinde şi de garantarea stabilităţii în Balcani. Progresele recente din Macedonia de Nord şi Albania sunt exemplul clar al faptului că strădania pentru o coexistenţă paşnică şi pentru cooperare regională consolidează Europa, mai ales în contextul în care prin Brexit proiectul european face un istoric pas înapoi", a afirmat parlamentarul european în explicaţia sa de vot transmisă PE.

De altfel, Iuliu Winkler îşi exprimă încrederea că acest blocaj din Consiliu va putea fi soluţionat cât mai repede cu putinţă, în orice caz înainte de summit-ul UE - Balcanii de Vest programat pentru luna mai 2020, la Zagreb. "Este pentru a treia oară când deschiderea negocierilor de aderare pentru cele două state este respinsă în Consiliul European în pofida sprijinului politic clar din partea Parlamentului European şi a concluziilor Comisiei Europene care consideră că acestea sunt pregătite pentru a începe în mod formal procesul de aderare", a declarat europarlamentarul la finalul sesiunii de vot.

În opinia sa, asemenea decizii egoiste şi înguste ale Consiliului, similare cu amânarea repetată a aderării la României şi Bulgarei la spaţiul Schengen, sunt de natură să slăbească încrederea pe care cetăţenii din estul Europei şi din Balcani o arată UE. "Mai mult, astfel de decizii afectează perspectivele pe termen mediu şi lung ale tinerei generaţii din statele estice. Această decizie se adaugă unui şir destul de lung de decizii similare, care provoacă un profund sentiment de marginalizare în rândul tinerilor noştri, iar efectele sunt dramatice. Tinerii devin ţinte vulnerabile în faţa radicalizării sau preferă să emigreze în statele vestice, diminuând drastic capacitatea de creştere şi prosperitate a statelor din estul Europei. Nu în ultimul rând, acest tip de decizie nu face altceva decât să slăbească proiectul european pentru câştiguri politice efemere ale unuia sau altuia dintre liderii statelor membre", a conchis Iuliu Winkler.

Rezoluţia a fost votată cu largă majoritate cu 412 voturi pentru, 136 împotrivă şi 30 de abţineri.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: