3 iulie 2022

workshop-ul „Consolidarea Reţelelor de Transfer de Cunoştinţe pentru prevenirea şi reducerea poluării cu nitraţi”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin UMP „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, împreună cu organizatorul – consorţiul din care fac parte Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”al Academiei Române (INCE), Federaţia Naţională ProAgro, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului – ICPA Bucureşti, Asociaţia Comunelor din România, precum şi alte instituţii au desfăşurat luni, 23 august 2021, workshop-ul „Consolidarea Reţelelor de Transfer de Cunoştinţe pentru prevenirea şi reducerea poluării cu nitraţi”.

Evenimentul, găzduit de Academia Română (sediul INCE), a venit în contextul noilor direcţii ale agriculturii româneşti în ansamblul european, dar şi pentru accelerarea furnizării la timp a informaţiilor de care fermierii au nevoie.

Workshopul a inclus discuţii cu privire la Programul de Acţiune pentru prevenirea şi reducerea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole, experienţa câştigată în primii doi ani de implementare a Reţelelor de Transfer de Cunoştinţe către fermieri, precum şi perspectivele privind sustenabilitatea acestor reţele.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi echipa de management implicată în implementarea Reţelelor de Transfer de Cunoştinţe, facilitatorii, departamentele financiare ale membrilor Consorţiului şi echipa de la Help-Desk-ul dedicat fermierilor.

Discuţiile au demonstrat, încă o dată, că rezultatele Reţelelor de Transfer de Cunoştinţe, pe care Proiectul CIPN le-a creat, sunt foarte importante în informarea agricultorilor români, acestea având la bază discuţii, în detaliu, între fermieri şi specialişti, despre diversele situaţii apărute în practica de zi cu zi, legate de implementarea bunelor practici agricole, cu accent pe prevenirea poluării cu nitraţi.

Astfel, transferul de cunoştinţe către fermieri are ca direcţii principale: noile politici agricole care dau tendinţele pieţei împreună cu direcţiile pentru care există finanţări, noile tehnologii şi metodologii de lucru care cresc productivitatea, dar şi noutăţile în sustenabilitatea practicilor agricole care protejează mediul de poluarea inerentă acestui domeniu.

Aceste cunoştinţe au fost şi vor fi transmise în continuare pentru putea fructifica la maxim potenţialul pe care îl are România în domeniul agricol şi, totodată, pentru creşterea bunăstării fermierilor.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.