Publicat: 11 Aprilie, 2016 - 18:25
Share

Cadre didactice de la licee cu profil economic din trei județe — Sibiu, Vâlcea și Alba — au participat la workshop-ul 'Educația economică — provocări în învățământul universitar și preuniversitar', organizat de Facultatea de Științe Economice a Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu.

Pe durata a patru ore, cei 20 de profesori au dezbătut, împreună cu cadrele universitare ale Facultății de Științe Economice subiecte precum: economia în examenele naționale; predarea disciplinelor economice în liceele de specialitate; olimpiade și concursuri școlare din domeniul economic. 'Pauza a fost unul dintre cele mai plăcute momente, deoarece cadrele didactice din cadrul liceelor s-au întâlnit cu foștii elevi, actuali studenți ai facultății de Științe Economice, prilej pentru a depăna amintiri', a declarat decanul Facultății de Științe Economice, conf. univ. dr. Silvia Mărginean.

În partea a doua a întâlnirii au fost prezentate proiecte ale Universității și ale Facultății de Științe Economice derulate în parteneriat cu instituții din învățământul preuniversitar: activități organizate în săptămâna 18-22 aprilie 2016; Dacă e marți, hai la ULBS; Caravana ULBS; Concursul Tânărul Economist.

Printre proiectele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere sunt:

Ready ... Steady ... Sell Online! În care elevii participanți sunt implicați în crearea unui magazin online prin utilizarea unei platforme specializate pentru comerțul electronic. Lucrând în echipe, aceștia vor personaliza design-ul magazinului, vor adăuga pagini, produse și vor genera comenzi. Echipa cu cel mai atractiv magazin online creat va beneficia de suport și găzduire gratuită, pentru un an de zile, pe o platformă dedicată comerțului electronic.

Joc de întreprindere — activitatea constă în utilizarea jocului MESE de simulare managerială. Acesta este similar unui model de tip black box în care participanții iau 5 tipuri de decizii economice (capacitatea de producție, investiții de capital, marketing, cercetare/dezvoltare și preț) cu privire la compania lor. Deciziile fiecărui participant se intersectează într-un algoritm (black box), rezultatul fiind, pentru fiecare companie în parte, format dintr-un set de indicatori economici (profit, cotă de piață, cifră de afaceri...). Jocul se desfășoară pe runde, câștigătorul fiind desemnat la sfârșitul ultimei runde pe baza valorii unui indice compus din indicatorii economici din output.

Cariera mea de succes — sub acest titlu are loc întâlnirea elevilor cu absolvenți ai Facultății de Științe Economice — membri ALUMNI și reprezentanți CSE (Clubul Studenților Economiști). Câte 2 absolvenți ai facultății vor susține prelegeri scurte de 15-20 minute astfel încât auditoriul să înțeleagă oportunitățile oferite de domeniul economic în construirea și dezvoltarea unei cariere viitoare de succes pe baza exemplului personal.

Each one teach one — Sesiune de întâlniri a elevilor din grupul țintă cu reprezentanții Erasmus Initiative. Programul are în vedere implicarea studenților străini în activitățile din Săptămâna altfel. Fiecare dintre aceștia împărtășește elevilor elemente specifice ale culturii căreia îi aparține. Prin diverse jocuri de socializare sunt încurajate conversațiile în limbile de circulație internațională și nu numai.

Concursul 'Tânărul economist', aflat la ediția a 4-a se desfășoară în cadrul Conferinței Științifice Internaționale IECS 2016, ediția a 23-a, organizată de Facultatea de Științe Economice a ULBS. Astfel, elevii au posibilitatea de a realiza postere pe tema 'Oportunități și provocări în economia globală'. Acest concurs oferă elevilor oportunitatea de a-și etala creativitatea și profunzimea ideilor economice în fața unei audiențe naționale și internaționale precum și posibilitatea obținerii unor premii interesante. Concursul se adresează elevilor claselor a XI-a și a XII-a, proveniți atât din liceele sibiene, cât și din alte licee din țară.

Teodor BOANTĂ

Public Relations

Communication and Marketing Department

'Lucian Blaga' University of Sibiu

Sibiu,

11 aprilie 2016